Sestavine

  • 5 vloženih ruslov (v slanici s čebulo )
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 majhno jabolko (granny smith)
  • 4 majhne kisle kumarice
  • 1 žlica limonovega soka
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g grškega jogurta
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • sol, poper
  • 1 žlička sladkorja
  • šopek svežega kopra
  • 500 g majhnega čvrstega krompirja
  • 2 žlici masla

Uvod

Morala se je zgoditi korona, da si je upal končno poskusiti rusle. Pandemijska karantena je pač čas, ko praznimo vse, shrambe, hladilnike, zamrzovalnike, trgovine. In, ker smo doma, smo bolj dovzetni za ”eksperimente”, zato se je tudi ona odločila: ”Pa naj bo! Hujše od virusa ne more biti …”

Da bi jih kar tako iz kozarca, kot Skandinavci, si pa vseeno nista upala. Saj so kot žive, ali vsaj kot v ribarnici … Torej je ona skuhala dovolj krompirja – ”da bo vsaj to, če bodo rusli preveč sluzavi” -, on pa je uporabil dovolj kisle smetane in ”ojačevalcev” okusa. Za slednje je narezal kisle kumarice, sesekljal rdečo čebulo – ob ruslih je že vložena bela -, vmešal gorčico, obilno potresel s koprom in za sočnost ter svežino nalistal še jabolko. Ko sta poskusila, sta bila kljub osemnajstemu dne skupne karantene enotna: ”Vsaj nekaj dobrega v teh časih!”

Opomba za tiste, ki si še niste upali: rusli so marinirani fileji manjših morskih rib, v glavnem sledov in sardel, poltrajno vloženi v slanici ali kisu s čebulo, začimbami in drugo zelenjavo, ki so priljubljena (zimska) hrana predvsem Skandinavcev.

  • Kategorija: On zanjo, Pomlad, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 3 ure za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Sauvignon reserve 2017, Tement
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo je prerezal na polovico in narezal na zelo tanke rezine. Jabolko je olupil, razrezal na četrtine, odstranil peške in vsako četrtino povprek narezal na tanke rezine. Narezano jabolko je pokapljal z limonovim sokom. Kumarice je narezal na tanke rezine.

2

Smetano, jogurt, gorčico in kis je gladko zmešal ter začinil s soljo, sveže mletim poprom in sladkorjem. Koper je drobno narezal. Rusle je po dolgem prerezal na polovico in vsak file razrezal na štiri dele.

3

V smetano je previdno zamešal koper, narezano jabolko, čebulo, kumarice in rusle. Skledo je pokril s prozorno folijo in postavil v hladilnik za najmanj 3 ure.

4

Neolupljeni krompir je kuhal v slani vodi 20 minut. Nato ga je odcedil, malce ohladil in olupil. V majhni ponvi je segrel maslo, vanj stresel olupljeni krompir in dobro premešal.

5

Na krožnika je naložil masleni krompir in rusle v omaki ter dodal še vloženo čebulo iz kozarca. Pred serviranjem je rusle potresel še s koprom.

Oceni