Rženi krapi z rikoto in rukolo
Sestavine
- 250 g pšenične moke
- 50 g ržene moke
- 50 g semoline (moka iz trde pšenice)
- 3 jajca
- sol
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g rukole (v sezoni čemaž)
- 2 šalotki
- 80 g masla
- 250 g rikote
- 3 žlice naribanega parmezana
- 4 žlice sladke smetane
- poper
- paprika v prahu
- parmezan v kosu
- 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod
Na Gorenjskem jih raje naredijo sicer z ajdovo moko, a saj že veste, da želimo v Šoli okusov vedno malo drugače. Ker krapi niso ravioli, hkrati pa so ajdovi velikokrat pretrdi, smo semolino vzeli italijanskim testeninam, rženo moko pa tirolskim krapom. Ker vam bodo že pozimi všeč, bo s pravo debelino, ki je najbolj pomembna zaradi ugriza, spomladi, ko jih boste naredili še s čemažem, že dosti manj težav. Saj veste, biti morajo enako mehki kot trdi.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 610 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Renski rizling 2012 Ducal
Zmešamo vse moke ter dodamo jajca, sol in olje. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo in po potrebi dodamo malce vode, če je testo presuho. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
Za nadev rukolo očistimo in blanširamo 1 minuto v soljeni vreli vodi. Stresemo jo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo, dobro ožmemo z rokami in grobo sesekljamo.
Olupljeni šalotki fino sesekljamo in stekleno opražimo v žlici masla v majhni ponvi. Zmešamo rikoto, naribani parmezan in smetano. Vanjo zamešamo rukolo in šalotko ter krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Na pomokani delovni površini testo razvaljamo na debelino 2 mm. S kovinskim obodom izrežemo kroge s premerom 8 cm in v sredino vsakega damo zvrhano žličko nadeva. Robove kroga navlažimo z vodo, krog nato prepognemo na polovico in robove tesno zapremo s prsti ali vilicami.
V velikem loncu zavremo soljeno vodo, vanjo stresemo krape in jih kuhamo na majhni temperaturi 6 do 8 minut. Preostalo maslo raztopimo v večji ponvi. Kuhane polmesece dobro odcedimo in povaljamo v stopljenem maslu.
Na vroče krožnike naložimo testenine in jih potresemo s papriko, drobnjakom in sveže naribanim parmezanom.