Sestavine

  • 6 velikih svežih škampov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 šalotka
  • solni cvet
  • sveže mleti črni poper
  • 3 vejice timijana
  • 40 ml konjaka
  • 60 g masla
  • sveži origano (ali pehtran poleti)
  • 1/2 limone

Uvod

Ko je v vroče olje, a šele potem, ko je znižala temperaturo, zamešala sesekljani česen, ga je kar potegnilo k njej, oziroma v kuhinjo. ”Joj, kako diši. Kdaj bo gotovo?” Ko mu je po krožniku polila vinsko omako, je vanjo hitro nadrobil kruh, da jo je vso popivnal. ”Mmmm …” je godel. In ko je polizal krožnik in ji čestital s poljubom, je naglo vstal od mize, da je začudeno vprašala: ”Kaj se ti mudi pomivat?” Malo ga je sicer presekalo, a ne dovolj, da bi ga ustavilo. ”Ne, le po konjak grem. Tako dobro kosilo si ga zasluži!” Očitno se ni strinjala, ker je vprašala: ”Kaj ne moreš brez?”

Zato ji je na pepelnično sredo, ko se je začela pobuda 40 dni brez alkohola, dokazal, da zmore – brez česna, drobtin in vina za buzaro, brez alkohola (zato flambiranje) za škampe in brez konjaka zanj.

Seveda pa je bila vseeno njena zadnja. ”Kaj pa preostalih 39 dni?!”

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
  • Priporočeno vino: penina Cuvee extra brut, Medot
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko je narezal na zelo tanke rezine. V veliki ponvi je rahlo segrel olje, dodal narezano šalotko, jo stekleno opražil, solil in s penavko pobral iz olja v majhno skodelo.

2

V ponev je naložil škampe in jih krepko popral. Dodal je še timijan in na močni temperaturi škampe na obeh straneh na hitro opekel. Prelil jih je s konjakom in previdno prižgal z vžigalnikom. Vmešal je na kocke narezano maslo in mešal z leseno kuhalnico, da se je povezalo s konjakom v kremasto tekočino.

3

V omako je stresel šalotko, previdno premešal in škampe pokapljal z limonovim sokom ter potresel z lističi origana. Serviral je še vroče s hrustljavo bageto.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 4)