Skutin puding z jagodami
Sestavine
- 2 lista želatine
- 2 jajci
- 40 g sladkorja
- 1 zvrhana žica jedilnega škroba
- 250 ml mleka
- 1/2 žličke vanilijeve paste
- 250 g pasirane skute (20 %)
- 2 žlički naribane limonine lupine
- 100 g domače jagodne marmelade
- 1 žlica sesekljanih pistacij
- 150 g svežih jagod
- 1 žlica sladkorja
Uvod
Ko je sezona jagod, jim je potrebno najti spremljavo, saj nismo v Wimbledonu, da bi jih jedli zgolj s smetano. Jagode lahko pravzaprav dodamo vsem sladicam, saj z njimi postanejo – mamljive. A zakaj smo tokrat uporabili (tudi) jagodno marmelado? Zato, ker jo je škoda mazati le na maslo za zajtrk!
Čeprav so trgovski hladilniki polni pudingov s sadnimi nadevi, je ravno ta puding dokaz, da se splača doma potruditi brez trgovinskih bližnjic.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 278 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
Želatino namočimo v mrzli vodi. Jajci ločimo ter beljaka in 10 g sladkorja stepemo v trdi sneg. V skodeli z metlico gladko zmešamo rumenjaka, jedilni škrob in 50 ml mleka.
Preostalo mleko, preostali sladkor in vanilijevo pasto zavremo. Lonec odstavimo s štedilnika in med mešanjem z metlico dodamo rumenjake. Lonec postavimo nazaj na štedilnik in med mešanjem segrevamo na majhni vročini, da se rumenjakova masa zgosti v gosto kremo .
Lonec odstavimo s štedilnika in v kremo zamešamo ožeto želatino in nato še skuto. Nato v kremo previdno zamešamo še beljakov sneg in 1 žličko limonove lupine.
Polovico skutine kreme porazdelimo v servirne kozarce in v vsakega žlico jagodne marmelade. Pokrijemo s preostalo kremo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Jagode narežemo na rezine, potresemo z žlico sladkorja in pustimo stati 1 uro. Pred serviranjem jih naložimo na skutino kremo in potresemo s pistacijami.