Sestavine

  • 1 kg svinjskih rebrc
  • 5 g soli
  • 2 stroka česna
  • 25 g ingverja
  • 2 stroka rdečega čilija
  • 3 žlice sezamovega olja
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 75 ml sojine omake
  • 1 limeta
  • 50 g paradižnikove mezge
  • 150 ml goveje juhe

Uvod

Pečena svinjska rebrca so pod imenom spareribs moderna gostilniška jed, ki je k nam prišla z ameriškega žara. Že to pa pomeni, da jih na našem žaru ni enostavno pripraviti. Ne gre, namreč, na hitro in tudi ne brez dima. Zato pa ameriški žar ni grill, temveč BBQ. In zato so dobra pečena rebrca le v dobrih steakhousih. Kaj pa doma?

Nakup smokerja ni potreben. Namesto tega priporočamo nakup naprave za sous vide, za vodno kuhanje v vrečki pri nizki temperaturi. Je, namreč, cenejša, dosti manjša in predvsem bolj vsestransko uporabna.

V zimskih jedeh in ob kolinah so svinjska rebrca prekajena, zato so hitro kuhana ali pečena. Sveža rebrca pa se pustijo tako hitro zmehčati. Če jih želimo speči na veliki temperaturi (v pečici ali na žaru), je potrebna prej dolga paca, pa še potem je boljše pečenje na nižji temperaturi (140 - 160 stopinj) in dalj časa.

Svežih svinjskih rebrc se tudi s sous vide postopkom ne da pripraviti, ko obisk iznenada pozvoni. A če se pravočasno najavi, boste dali rebrca peči šele, ko bo pozvonilo!

Rebrca kot v najboljšem steakhousu, toda z vašimi najboljšimi prilogami. Veselo glodanje!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 690 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 8 ur za sous vide postopek)
  • Priporočeno vino: Modra frankinja Alto 2016, Albiana
 
Postopek
1

Rebrca umijemo, obrišemo do suhega s papirjem, odstranimo belo membrano na spodnji strani rebrc in jih razrežemo na približno 15 cm velike kose. Natremo jih s soljo, zložimo v tri vrečke za vakumiranje in zapremo z vakuumskim aparatom.

2

V velikem loncu s pomočjo sous vide aparata segrejemo vodo na 80 stopinj. Vrečke z rebrci položimo v ogreto vodo za 8 ur.

3

Olupljeni česen in ingver drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo sezamovo olje in v njem prepražimo narezani čili, ingver in česen. Potresemo s sladkorjem in karameliziramo.

4

Dolijemo limetin sok in sojino omako, vmešamo paradižnikovo mezgo, popražimo, dolijemo juho in zavremo. Omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

5

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kuhana rebrca poberemo iz vrečk, obrišemo do suhega, premažemo z omako na obeh straneh in jih naložimo na pekač. Pečemo jih v sredini pečice 15 do 20 minut. Odlična priloga: krompirjeva solata in zeljna solata z jabolki in korenjem.

Oceni