Sestavine

  • 800 g majhnega novega krompirja
  • 1 žlica posušenega origana
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 1 žlica pekoče dimljene paprike v prahu
  • sol, črni poper
  • rjavi sladkor
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 20 g panko drobtin
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 500 g zelenih ali vijoličnih špargljev
  • holandska omaka

Uvod

Šparglji, ki so dušeni z maslom, in krompir, ki je najprej kuhan, nato pa opečen s panko drobtinami, nočejo čakati zamude, ki jo povzročajo težave pri pripravi holandske omake. Še manj pa si želijo njeno spremljavo iz vrečke. Zato je recept za holandsko omako, ki jo pripravite čisto preprosto, tukaj.

Na enem krožniku so tri jedi. Potrebujete, torej, le še skledo berivke v solati, pa ima kosilo štiri hode … Kar ni dovoljeno v gostilni - da bi nam na enem krožniku ponudili vse, kar znajo in imajo -, je dovoljeno doma. Šparglji so že tako posebnost, ker so vijolični, kar jih uvršča med zelene in bele, zato ponujajo najboljše od obeh. Holandska omaka jih še nadgradi, hkrati pa je všeč tudi krompirju, ki je mlad in domač, zato je že s tem poslastica, a je njegova nadgradnja celo dvojna, z začimbami in panko drobtinami....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Steyer Mark Extreme belo 2006, Steyer
 
Postopek
1

Krompir temeljito umijemo in neolupljenega kuhamo v slani vodi 18 do 20 minut. Nato ga odcedimo.

2

Origano, timijan, koriander, kumino, žličko soli in 1/2 žličke rjavega sladkorja zmeljemo v možnarju. Vmešamo še obe vrsti paprike v prahu in panko drobtine.

3

V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in krompir zlato rjavo opečemo z vseh strani. Dodamo maslo, potresemo s panko začimbno mešanico in pražimo na srednji temperaturi 2 do 3 minute.

4

Šparglje olupimo na spodnji tretjini. V loncu zavremo soljeno vodo in šparglje kuhamo 5 minut. Nato jih odcedimo in naložimo na ogrete krožnike. Posebej serviramo hrustljavi krompir in holandsko omako.

Oceni