Sestavine

  • 500 g mladega krompirja
  • 1 šopek mladega korenja
  • 1 koleraba
  • 300 g zelenih špargljev
  • šopek redkvice
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 9 žlic olivnega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlička gorčice
  • sol, sveže mleti črni poper
  • muškatni orešček
  • 2 žlici limonovega soka
  • sesekljani peteršilj

Uvod

Tehnično in lingvistično sicer ni najbolj točno. Antipastiji pač predvidevajo vrstni red in hode, mi pa bomo za brunch vse naenkrat postavili na mizo. Toda funkcija je enaka. Zelenjava, ki je rahlo okisana, a zato ni klasična solata, je tukaj zaradi nevtralizacije. Da jajc ne bo preveč in da prehitro ne bi omagali. Pomembno je, da zelenjave ne razkuhate. Tukaj je zato, da jo grizemo.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 340 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir temeljito umijemo in skuhamo do mehkega v slani vodi. Medtem zmešamo marinado iz kisa, juhe, gorčice, 5 žlic olja, soli in popra. Kuhani krompir odcedimo, prelijemo z 2/3 marinade in postavimo na stran.

2

Korenje olupimo. V kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo korenje, malce opražimo, potresemo s sladkorjem in dolijemo limonov sok. Pokrito dušimo 10 minut in vmes večkrat premešamo. Korenje rahlo solimo in popramo ter ohladimo.

3

Kolerabo olupimo, narežemo na ne pretanke rezine in jo dušimo do mehkega na 2 žlicah olja, po potrebi dolijemo malo vode. Kuhano kolerabo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pustimo ohladiti.

4

Očiščemne šparglje blanširamo v slani vodi 3 minute, jih stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Dobro odcejene naložimo na krožnik in prelijemo s preostalo marinado. Pustimo stati 15 minut.

5

Na servirni pladenj dekorativno naložimo krompir brez marinade, korenje, kolerabo, šparglje in očiščene redkvice. Potresemo s peteršiljem.

Oceni