Sticky toffee puding
Sestavine
- 145 g mehkega masla
- 140 g rjavega sladkorja (Demerara)
- 6 žlic akacijevega sirupa
- 2 jajci
- 200 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška (16 g)
- 200 g izkoščičenih datljev
- 1 žlica natrona
- 1/2 žličke mlete vanilije
- 110 ml sladke smetane
- 60 g rjavega sladkorja (temni muscovado)
- creme fraiche (opcija)

Uvod
Bolj lepljiv je, manj je možnosti, da bi se izsušil … Puding je tako in tako angleška nacionalna jed, saj ga delajo celo iz krvavic, ki so mu tudi dale ime. Angleška beseda pudding je nastala iz francoske boudin (krvavica). Ko se v angleških pubih po pivu in viskiju želijo posladkati, pa naročijo lepljivi puding s karamelo, sticky toffee puding.
Tam so ga odkrili chefi iz gastro pubov in ga nekoliko nadgradili. Mi smo takšno ”boljšo” verzijo tradicionalne angleške sladice našli v knjigi Trish Deseine Nora na karamelo. Zdaj vsaj veste, za kaj se dajo uporabiti datlji. In tudi natron je obvezen.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 45 minut
Ognjevarne modelčke s premerom 8 cm dobro namastimo in pomokamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V skledi zmešamo moko in pecilni prašek.
85 g masla in 140 g rjavega sladkorja penasto stepemo z mešalnikom. Med mešanjem dodamo 3 žlice akacijevega sirupa in jajca ter vse skupaj zmešamo v gladko maso. Vanjo postopoma dodamo moko s pecilnim praškom.
Datlje in 300 ml vrele vode zmiksamo v gladki pire ter dodamo natron in vanilijo. Vroči datljev pire zamešamo v testo. Z njim napolnimo modelčke in jih postavimo v sredino pečice za 20 do 25 minut.
Za omako v manjši kozici zmešamo smetano, 60 g na kocke narezanega masla, 60 g rjavega sladkorja in 3 žlice akacijevega sirupa ter azvremo. Omako kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.
Pečene pudinge zvrnemo na servirne krožnike, jih prelijemo s karamelno omako in na vrh damo še žlici creme fraiche. Takoj serviramo.