Sušeni rumenjaki v soli
Sestavine
- 6 svežih rumenjakov
- 300 g grobe morske soli
- 150 g sladkorja
- 2 žlički koriandrovih semen
- 2 lovorova lista
- 1/2 žličke poprovih semen
Uvod
V Šoli okusov radi vlagamo. Zato, ker tako radi kuhamo … Ni namreč boljšega od preproste jedi, ki je hitro gotova, a ima dolgi učinek. In takšen učinek najhitreje ustvarimo tako, da pogledamo v shrambo, kjer so marmelade, čatniji, namazi, fondi, fermenti, zeliščna olja in – rumenjaki.
Skrijte jih v sol in čez nekaj dni že imate piko na i za številne jedi. Le naribajte sušeni rumenjak čez testenine, okrasite z rumenjakovimi kosmi predjedi, potresite ga po juhi, presenetite z njim beluše …, možnosti za hiter in velik učinek je toliko, da boste potrebovali veliko receptov za – beljake.
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 6 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 51 ur za sušenje)
Koriandrova semena opražimo v ponvi brez maščobe, jih ohladimo in skupaj s poprovimi semeni in drobno narezanim lovorom zdrobimo v možnarju. Zmešamo sol, sladkor in zdrobljene začimbe.
V posodo (stekleno ali plastično) porazdelimo dve tretjini soli in naredimo 6 majhnih vdolbin. Vanje previdno položimo rumenjake in jih pokrijemo s preostalo soljo. Posodo zapremo s pokrovom in rumenjake pustimo stati 48 ur na sobni temperaturi.
Pečico segrejemo na 60 stopinj. Rumenjake previdno poberemo iz soli, s pomočjo žlice previdno odstranimo sol in jih oplaknemo z mrzlo vodo. Nato jih s papirjem obrišemo do suhega.
Majhen pekač obložimo s peki papirjem, nanj naložimo rumenjake in jih pustimo sušiti na drugi rešetki od spodaj 3 ure. Med vrata in pečico zataknemo leseno palčko, da se v pečici ne ustvari para. Sušene rumenjake ohladimo in shranimo v steklenem kozarcu z navojnim pokrovom. Rok trajanja v hladilniku je 2 do 3 tedne. Sušene rumenjake lahko naribamo na testenine, juhe, goveji tatar…