Sestavine

  • 1, 5 kg svinjskega hrbta (s kostjo)
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 1 žlica dimljene rdeče paprike
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlička česna v prahu
  • 4 veliki pastinaki
  • 2 rumeni kolerabir
  • 500 g krompirja
  • 300 g majhnega korenja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 75 ml oljčnega olja
  • 1 bio limona

Uvod

Zakaj je svinjska pečenka v domači gostilni vedno tako sočna, doma pa vedno tako izsušena? Razloga sta predvsem dva. Prvi je v mesu, drugi pa v času. Prvega smo zato odpravili tako, da smo uporabili hrbet mangalice, ki je bil bogato marmoriran z maščobo. Zaradi drugega pa se nam ni mudilo. Tako kot se jim tudi v gostilnah ne mudi, kjer gre pečenka že zjutraj v pečico, da opoldne dobite sočni kos.

Počasi, torej. Pa še to ne naprej, temveč vzvratno … Ne, torej, v vročo pečico, da se bo meso izsušilo, temveč v toplo (120 stopinj), da se bo v njej bolj grelo kot peklo. Šele na koncu pa jo boste zapekli, torej vzvratno.

Pa še to: naj bo dovolj velik kos! Sicer je pujs zaradi sveže pečene pečenke kralj živali, toda ne vem, če niso ostanki pečenke, jutri in pojutrišnjem, še boljši. Poskusite Krompirjev praženec s pečenko in čebulo...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 3 ure 30 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 120 stopinj. Svinjski hrbet krepko začinimo s soljo in poprom. V posodici zmešamo dilmljeno papriko, rjavi sladkor in česen v prahu ter s tem natremo meso.

2

V sredino pečice postavimo globoki pekač z mrežo. Meso položimo na mrežo in pečemo 2 uri oz. toliko časa, da temperatura mesa v notranjosti doseže 65 do 70 stopinj. Nato meso zavijemo v folijo in pustimo počivati največ 45 minut.

3

Temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj. Olupimo zelenjavo in krompir, pastinak in rumeno kolerabo narežemo na manjše kose ter krompir na 1 cm debele rezine. Tako pripravljeno zelenjavo zmešamo z oljem, solimo in stresemo v pekač. Pečemo jo 25 minut.

4

Nato pečenko vrnemo v pečico k zelenjavi in jo hrustljavo zapečemo. Narežemo jo na rezine. Zelenjavo potresemo s peteršiljem in naribano limonino lupinico ter po želji pokapljamo z oljčnim oljem. Zraven ponudimo relish rdeče pese.

Oceni