Svinjska rebrna pečenka z zelenjavo
Sestavine
- 1 kg svinjskih reber s kožo
- 3 stroki česna
- 1 velika čebula
- 2 žlici sladke paprike v prahu
- 1 žlica dimljene pekoče paprike v prahu
- 1 žlička kumine
- sol
- 400 ml belega vina
- 150 ml rdečega vina
- 3 žlice gorčice
- 1 žlička posušenega timijana
- 1 žlička posušenega rožmarina
- 1 žlička posušenega žajblja
- 750 g majhnega krompirja
- 5 žlic olivnega olja
- 10 šalotk
- 4 korenji

Uvod
Tukaj je pomembna dvojina! Pri marinadi, ki je tako iz belega kot rdečega vina. In pri mesu, ki ga mora biti za dva kosa. Kajti potem se lahko tudi reže na dva načina. Najprej, ko je vroča, debelo, in potem, ko je hladna, tanko. Vse to pa zato, ker boste kupili rebra brez kosti, ki bodo sicer mastna, toda tudi mesnata, tako da jih bo dolga vinska marinada sprostila, dolgo pečenje pa zmehčalo. Njej se bo zdelo, da se kar topijo, njemu pa, da vseeno tudi hrustajo.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 820 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ čas za mariniranje)
- Priporočeno vino: Teran 2013, Emil Tavčar
Meso umijemo, obrišemo do suhega in kožo na vrhu večkrat križasto zarežemo. Česen in čebulo olupimo, drobno sesekljamo in zmešamo z vsemi vrstami paprike, 2 žličkama soli in kumino. S to mešanico natremo meso in ga postavimo na hladno za 1 uro.
Z začimbno mešanico natremo meso in ga postavimo na hladno za 1 uro. Nato dolijemo v posodo še obe vrsti vina in meso pokrito mariniramo preko noči.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Meso obrišemo s kuhinjskim papirjem. Zmešamo gorčico, timijna, rožmarin in žajbelj ter s tem premažemo meso na obeh straneh. Položimo ga v globok pekač, dolijemo vinsko marinado in postavimo v pečico za 2 uri. Vmes večkrat prelijemo s sokom od pečenja.
Korenje olupimo in narežemo na večje kose. Olupljeni krompir kuhamo v slani vodi 10 minut, ga odcedimo in zmešamo z olivnim oljem. Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo na polovico.
35 minut pred koncem pečenja zvišamo temperaturo v pečici na 200 stopinj. V pekač stresemo krompir, korenje in šalotko ter solimo. Med pečenjem korenje in šalotko večkrat premešamo. Pečeno meso pred serviranjem narežemo na manjše kose.