Svinjski vrat na žaru
Sestavine
- 4 debelejši zrezki iz svinjskega vratu
- sol, sveže mleti črni poper
- 1 žlička svežega majarona
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 kg majhnega sladkega krompirja
- 4 stroki česna
- 1 strok rdečega čilija
- 60 g stopljenega masla
- 150 ml pomarančnega soka
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička koriandrovih semen
- 2 žlici sesekljanega svežega pehtrana
- groba morska sol
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 875 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Domaine Slapšak
Dva olupljena stroka česna drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Zmešamo maslo, pomarančni sok, česen, čili, cimet, sol, koriander in poper. Krompir olupimo, narežemo na 1 cm debele rezine in ga prelijemo s pomarančno marinado. Pustimo stati 30 minut.
Preostali česen stisnemo, zmešamo z oljem in seseljanim majaronom ter krepko popramo. Z oljem premažemo zrezke in pokrijemo s prozorno folijo do peke.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj steresemo marinirani sladki krompir in ga postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Pred serviranjem ga potresemo s sesekljanim pehtranom.
Medtem segrejemo žar na srednjo temperaturo, nanj položimo svinjske zrezke in jih pečemo na indirektni temperaturi 5 minut. nato temperaturo zvišamo in jih spečemo do konca (na vsaki strani 3 do 4 minute). Postrežemo jih s pečenim sladkim krompirjem in miso jajčevci.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še