Sestavine

  • 1,3 kg svinjskega vratu v kosu
  • 4 janeževe zvezde
  • 2 g kumine
  • 4 g koriandrovih semen
  • 4 g grobe soli
  • 4 g črnega popra v zrnu
  • 2 žlički posušenega majarona
  • 30 g tekočega medu

Uvod

Ve se, za žar je od pujsa najboljši vrat. Tako je sočen, da ga ne moreš izsušit. Lahko premočno gori, lahko se preveč dimi, lahko se zažge, a še vedno je mehko ... Najprej v paco, z veliko česna, potem pa, ko je pečeno, v veliko skledo, da se spečejo vsi kosi. Če je na rešetki še kaj prostora za čevapčiče, je to že kar definicija slovenskega piknika.

Res je vrat najboljši del pujsa za žar. In ravno zato si zasluži, da si zanj vzamemo malo več časa, še posebej, ker je tako z njim še manj dela! Naribajte ga s suhim posipom in pecite indirektno poldrugo uro. Nikoli več ga ne boste ”zažgali”....

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 410 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut (+ 2 uri za pečenje)
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2009, Dolc
 
Postopek
1

Vse začimbe je skupaj s soljo grobo zdrobil v možnarju. Meso je z obeh strani natrl s polovico začimbne mešanice, ga položil na žar in pekel pokrito na indirektni vročini na 150 stopinjah (temperatura naj ne pade pod 130, a naj se tudi ne dvigne nad 170) 2,5 ure, vmes ga je nekajkrat obrnil.

2

Med je segrel in vanj zamešal preostalo začimbno mešanico. 15 minut pred koncem pečenja je meso na obeh straneh premazal z medom in ga spekel do konca. Nato ga je zavil v alu folijo in pustil počivati 10 minut. Priloge: BBQ omaka, zelje (cole slaw) z žara, tzatziki solata (kumare z grškim jogurtom), fižolova solata, ekmek (turški kruh z olivnim oljem in medom).

Oceni