Sestavine

  • 2 majhni rdeči papriki
  • 1 pekoči feferon
  • 50 g svežega ingverja
  • 120 g sladkorja
  • 120 ml limonovega soka
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 stebli limonske trave
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2 rezini toasta
  • 700 g mletih piščančjih prsi
  • 1 jace
  • 2 limeti
  • sol, poper
  • 6 žlic sončničnega olja
  • 300 g korenja
  • 300 g solatne kumare
  • 2 vejici mete
  • 3 vejice svežega koriandra
  • rjavi sladkor
  • 4 žlice sesekljanih praženih in soljenih arašidov
  • 1 žlica ribje omake
  • 2 žlici sojine omake
  • kuhani jasminov riž (priloga)

Uvod

Piščančji cmočki so po definiciji suhi, da se po njih v ustih dela prah. Vsako mleto meso potrebuje maščobo, a četudi so prsi nesilikonske, je imajo premalo, da bi bili cmočki še kaj več kot majhni in lepi. Zato se jih ne smemo lotiti na ustaljeni način. Potrebujejo nenavadnost, drugačnost, presenečenje. Potrebujejo posebno spremstvo!

Tajska kuhinja je za tovrstno razburljivost najboljše opremljena. Stavi na zelišča, uporablja svoje posebnosti, ne komplicira, okuse razburja s kislino in pekočino, ves čas pa ostaja lahka, poskočna, sveža, osvežilna.

Zato se tem cmočkom ni potrebno truditi. Posebnost ni v njih, temveč v njihovi spremljavi. Potopite jih v sladko-pekočo omako, ki je izrazito sadna, čeprav brez sadja. Nič več niso suhi in pusti, kajne! Zagrizite v solato, ki je tako drugačna od vsega, kar mora biti v veliki skledi na sredini mize ob vsakem slovenskem kosilu. Le korenje in kumara, toda zato z limeto, arašidi, vietnamskim koriandrom, tajsko baziliko. Ni čudnega, da je lahko zraven le jasminov riž. Odkritje novih okusov, ki pa se tako hitro udomačijo, da je to le začetek tajskega prijateljstva.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 682 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2014, Kobal
 
Postopek
1

Za omako papriki in feferon prerežemo na polovico, izrežemo semenje in narežemeo na trakove. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Narezane paprike, feferon, ingver, limonovo sok, sladkor in 100 ml vode zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 10 do 12 minut. Omako zmiksmao v blenderju in pretlačimo skozi cedilo. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode, ga zamešamo v omako, zavremo in pustimo vreti 1 minuto. Če je omaka preredka, jo lahko dodatno zgostimo s škrobom.

2

Limonski travi odstranimo olesenele dele in jo drobno narežemo. Olupljeni česen fino sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo žlico olja in pražimo limonsko travo 1 minuto. Vmešamo česen, malce popražimo in odstavimo s štedilnika.

3

Toastu odrežemo skorjo in sredico namočimo v topli vodi. Zmešamo mleto meso, ožeto kruhovo sredico, limonsko travo, česen, koriander v prahu, jajc in limetin sok. Maso krepko solimo in popramo. Iz nje oblikujemo 20 majhnih polpetov in jih do pečenja psotavimo v hladilnik.

4

Korenje olupimo in narežemo na tanke trakove (julien). Kumaro temeljito umijemo in prav tako narežemo na julien trakove. Arašide grobo sesekljamo. Osmukamo metine in koriandrove lističe.

5

Narezano korenje in kumaro zmešamo s sokom preostale limone, žličko rjavega sladkorja, ribjo in sojino omako ter na koncu dodamo še lističe koriandra in mete.

6

Sladko kislo omako segrejemo. V veliki ponvi segrejemo sončnično olje in pečemo piščančje polpete 4 minute na vsaki strani. Pečene polagamo na kuhinjski papir, da se odcedijo.

7

Na krožnike naložimo zelenjavno solato in piščančje cmočke. Prelijemo jih z omako in potresemo z arašidi. Preostalo omako ponudimo posebej. Odlična priloga je kuhan jasminov riž.

Oceni