Sestavine

  • 225 g moke
  • 150 g masla
  • 1 rumenjak
  • 2 žlički timijanovih lističev
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • 5 večjih šalotk
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 5 vejic timijana
  • 2 jabolki sorte topaz

Uvod

Ko se je sladek jabolčni kolač kuharju ponesrečil, ga je obrnil na glavo in nastala je legenda. Tarte tatin, ki se peče narobe, je dokaz, da je v kuhinji vse dovoljeno. Torej smo si dovolili, da smo klasičen jabolčni kolač spekli obrnjen na glavo še na slano in pikantno. Da se sladko spremeni v umami, poskrbijo parmezan v krhkem testu in šalotke med karameliziranimi jabolki. Kar korajžno in na glavo, saj ne bo nič narobe!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi ali 4 osebe (topla predjed)
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 45 minut hlajenje)
 
Postopek
1

Moko in 120 g na kocke narezanega masla zgnetemo v drobtine. V moko zamešamo rumenjak, timijanove lističe, 3 žlice parmezana in 2 žlici mrzle vode ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za 45 minut.

2

Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo na polovico ali na četrtine. V ponvi s kovinskim ročajem ali modelu za tarte tatin (premer 24 cm) segrejemo preostalih 30 g masla in olje, vanjo stresemo šalotko in na majhni temperaturi popražimo do svetlo rjave barve. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom ter poberemo iz ponve na krožnik.

3

Jabolka razrežemo na četrtine, izkoščičimo in narežemo na ne pretanke krhlje. Jabolka stresemo v ponev in jih rahlo podušimo. Potresemo jih s preostalim parmezanom in dodamo dušene šalotke.

4

Testo tanko razvaljamo v krog s premerom 30 cm ter z njim pokrijemo šalotko in jabolka. Robove prepognimo navznoter in ponev postavimo v sredino pečice za 25 minut. Pečeni tarte vzamemo iz pečice, pustimo počivati 10 minut in ga nato prevrnemo na servirno ploščo.

Oceni