Torta s pinco in češnjami
Sestavine
- 100 g mlečnega kruha (brioš ali pinca)
- 150 g mleka (+ 4 žlice za kruh)
- 1 žlička vanilijeve paste
- 30 g pšeničnega zdroba
- 90 g sladkorja
- 95 g rumenjakov (ca. 5 do 6 jajc)
- 30 g stopljenega masla
- 2 žlici češnjevega žganja
- 1 žlička cimeta
- 12 g praška za vanilijev puding
- 120 g baby piškotov
- 30 g mletih mandljev
- 145 g beljakov
- sol
- 500 g izkoščičenih češenj
- sladkor v prahu
Uvod
Vam je všeč kruhov narastek. Tukaj jih je dovolj za pritrdilni odgovor. Kaj pa, če bi iz tega naredili torto?!
Kruhov narastek je lahek, mehek, sočen. Zato pa se mu reče narastek! A ima zato problem. Je, namreč, brez oblike … Prav oblika pa je ponos torte. Le da je osnova (skoraj) vsake torte biskvit. Toda biskvit je iz moke. Kruhov narastek pa ima moko že v kruhu, zato je noče še več. Torej? Naredimo kruhov narastek na način torte!
Za torto ne bomo uporabili ostankov kruha, temveč pinco, ki je ostala še z dopusta (nadomestite jo lahko tudi z ostanki brioša) … Za vezavo bomo uporabili (kupljene) piškote, za nosilnost pšenični zdrob, za sočnost pa, seveda, češnje. Lahko, mehko, sočno!
- Kategorija: Poletje
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 40 minut
Pinco (ali brioš) narežemo na večje kocke, prelijemo s 4 žlicami mleka in pustimo stati 10 minut. V kozici zavremo preostalo mleko in vanilijevo pasto, vmešamo zdrob in med stalnim mešanjem kuhamo na majhni vročini 3 minute. Kuhani zdrob malce ohladimo.
Penasto umešamo rumenjake in 60 g sladkorja. V kuhani zdrob z metlico vmešamo rumenjakovo kremo, stopljeno maslo in žganje ter na koncu še namočeno pinco brez tekočine.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje, zapremo in jih z valjarjem zdrobimo v drobtine. V skledi zmešamo piškotne drobtine, prašek za puding, cimet in mandlje.
Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v trdi sneg. V zdrobovo maso s spatulo izmenično zamešamo piškotne drobtine in sneg. Na koncu v testo previdno zamešamo še češnje.
Dno modeka za torto (premer 20 cm) obložimo s papirjem za peko. Obod dobro namastimo in potresemo z drobtinami. Model napolnimo s testom in pečemo v sredini pečice 50 do 55 minut. Pecivo ohladimo na rešetki in ga pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.