Torta z rabarbaro in lešniki
Sestavine
- 150 g masla
- 75 g sladkorja v prahu
- sol
- 2 rumenjaka
- 225 g moke
- 70 g mletih lešnikov
- 70 g baby piškotov
- 450 g rabarbare
- 4 beljaki
- 140 g sladkorja
- 1 jajce
- 70 g pšeničnega zdroba
- ¼ žličke mletega pimenta
- ½ žličke cimeta

Uvod
Dopoldne je brez oblakov, le sonce in modro nebo. Potem pa, ko bi bil po kosilu končno čas, da lepo pomlad peljemo na sprehod ali rekreacijo, se z vedrega neba pooblači, stemni, shladi in ko se še vlije, je konec z lepimi načrti. Kako bomo rešili dan?
Zato smo izbrali hitro torto, ki bo najboljša ob popoldanski kavi, torej še mlačna. Kar pa ne pomeni, da ne bi smela počakati do jutri. Najbrž bo muhasta pomlad spet vse postavila na glavo in poskrbela za presenečenje. Zato, ko vas bo kuža jutri pripeljal z dolgega in sončnega sprehoda, bo zvečer za vas (pa njemu tudi nekaj pustite) še sladka nagrada. Lešniki in rabarbara sodijo skupaj kot sonce in dež spomladi.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 420 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 40 minut (+ 1 ura za pečenje)
Maslo, sladkor v prahu, moko, 1 rumenjak in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 30 cm in z njim obložimo namaščeni model za torto s premerom 24 cm tako, rob naj bo visok 4 cm. Dno večkrat prebodemo z vilico in postavimo za 1 uro v hladilnik.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Mlete lešnike opražimo v ponvi brez maščobe do svetlo rjave barve in ohladimo. Baby piškote zdrobimo v fine drobtine. Rabarbaro očistimo in narežemo na 1 cm velike kocke.
Beljake stepemo s ščepcem soli v trdi sneg, dodamo sladkor in stepamo še 3 minute, da dobimo sijoči kremasti sneg. Vmešamo preostali rumenjak in jajce.
V posodi zmešamo lešnike, biskvitne drobtine, zdrob, piment in cimet ter skupaj z narezano rabarbaro previdno zamešamo v sneg beljakov. Maso porazdelimo na krhko testo v modelu, poravnamo in pečemo v sredini pečice 55 minut.
Če po vrhu torta preveč potemni, jo po 30 minutah pokrijemo s peki papirjem. Pečeno torto postavimo na rešetko in pustimo stati 5 minut. Nato odstranimo obod in jo na rešetki ohladimo. Pred serviranjem jo potresemo s sladkorjem v prahu.