Sestavine

  • 4 svinjski vratni steaki (3 cm debeli)
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1 bio limona
  • 1 pest luštrekovih listov
  • 3 žlice sirupa rdeče pese
  • 3 žličke cele kumine
  • 2 lovorova lista
  • 300 ml črnega piva
  • sol, poper
  • 50 ml olja oljne ogrščice (repično olje)
  • 2 žlici dijon gorčice
  • FIŽOL
  • 500 g rumenega stročjega fižola
  • 1 velika bela čebula
  • 3 do 4 žlice masla
  • francoski čili Piment d'Espelette
  • 2 vejici svežega majarona

Uvod

Steaki so (praviloma) iz tistega dela (hrbta), ki se začne, kjer se vrat konča. Toda pri svinjini na žaru je težava v tem, da so kotleti iz hrbta preveč suhi. Zato je najboljši kos svinjine za žar pluma, ki je iz vratu, a je naši mesarji, žal, ne znajo izrezati. Zato ne kupujte tankih zrezkov iz svinjske vratovine, temveč naročite mesarju, naj vam nareže debele steake. Morda se jih bo držal še kak del plume … Ker pa se le na srečo vseeno ni dobro zanašati, si pomagajte pri svinjski vratovini še sami – z marinado. Potem bodo tudi debeli steaki mehki in sočni, s tem pa iz vratnega kosa boljši kot iz hrbtnega.

Ker smo marinado pripravili že včeraj, danes pa so vratni steaki hitro pečeni, smo se lahko bolj posvetili prilogam. Originalna priloga je stročji fižol, vse drugo pa naj bo zato, ker je vsak poletni žar dobro spremeniti v vrtno zabavo. Na njej pa se nam ne mudi od mize.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 764 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 12 ur za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Red Classic 2021, Vina Krapež
 
Postopek
1

Marinado zmedšamo dan prej. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na tanke trakove. Olupljeni česen narežemo na rezine. Luštrek drobno sesekljamo. Limono olupimo in olupke narežemo na tanke trakove. Limono nato stisnemo.

2

V manjšem loncu segrejemo sirup, dodamo čebulo in limonino lupino ter kratko glaziramo. Dodamo še kumino, lovor in luštrek ter dolijemo pivo. Marinado kuhamo na majhni vročini 3 minute in jo ohladimo.

3

Ohlajeno marinado začinimo z limonovim sokom, soljo in sveže mletim poprom. Na koncu vanjo zamešamo olje in gorčico. Meso obrišemo s papirjem in naložimo v stekleno posodo. Prelijemo z marinado, premešamo z rokami, pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur (ali preko noči).

4

Posodo vzamemo iz hladilnika eno uro pred pečenjem. Fižol očistimo in skuhamo v soljeni vodi ter pazimo, da ostane čvrst. Stresemo ga na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Čebulo razpolovimo in narežemo na tanke rezine.

5

V posodi segrejemo maslo in pražimo narezano čebulo 7 minut na majhni vročini. Solimo in popramo, dodamo kuhani fižol in dušimo 5 minut. Začinimo s soljo in francoskim čilijem. Pred serviranjem vanj zamešamo še majaronove lističe.

6

Žar segrejemo na srednjo vročino. Meso vzamemo iz marinade in dobro odcedimo. Rešetke premažemo z oljem in nanje naložimo steake. Pečemo 4 do 6 minut na vsaki strani, vmes jih premažemo z marinado. Pečene steake začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pustimo počivati 2 minuti.

7

Serviramo jih na maslenem fižolu. Odlična priloga so krompirjevi ponvičniki in na žaru pečene paprike pimientos de padron.

Oceni