Sestavine

  • 1 koromač
  • 300 g hokadio buče
  • 4 stroki česna
  • 2 velika vijolična krompirja
  • 2 vijolična korenja
  • 2 oranžna korenja
  • 8 žlic olivnega olja
  • 1 žlica koromačevih semen
  • sol, kajenski poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 7 žajbljevih listov
  • 4 vejice timijana
  • 4 vejice origana
  • 1 strok česna
  • mladi kravji sir

Uvod

Le nekaj nam obljubite - da za to jed po zelenjavo ne boste šli v trgovino in da ne boste uporabili zelenjave, ki že dva tedna ždi v hladilniku ali shrambi! Da boste, torej, uporabili le tisto zelenjavo, ki je v tem trenutku na višku sezone, ki je, torej, najboljšo in najbolj sveža! Samo to nam obljubite, pa nadaljujemo z receptom.

Odlične sestavine potrebujejo preprost recept. Zato tukaj ni drugega vmes kot dober (litoželezni) pekač in vroča pečica. Vse drugo opravijo najboljše deviško olivno olje iz slovenske Istre, najboljši česen, ki visi v shrambi še z dopusta v hrvaški Istri, buča, čebula, korenje, koromač z jutranje tržnice, vijolični krompir z eko Repovževe kmetije na Dolenjskem in solni cvet iz Seče. Le na ta način je takšno kosilo dobesedna šola okusov, saj je le takšno korenje res korenjasto, le takšna buča res bučasta, le takšen vijolični krompir res vijoličast …, ker ima le takšna zelenjava svoj lasten (nad)okus, vse skupaj pa zapeljivo karamelnost, ki kosilo pravzaprav postavi na glavo. Najprej je sladko, na koncu pa še slano. Oziroma, namesto sladice je za desert tisti kos ržene žemlje od zjutraj, ki popivna vse zelenjavne sokove, olje in koromačeva semena, vse tisto najboljše, kar je ostalo na dnu praznega pekača....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo olupimo, koromač očistimo in oboje narežemo na 1 cm debele rezine. Pekač naoljimo s 3 žlicami olja in potresemo dno s koromačevimi semeni. Korenje olupimo. Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine.

2

V pekač naložimo čebulo, koromač, korenje in krompir ter začinimo s soljo in poprom. Bučo narežemo na 2 cm debele rezine. Zelišča in česen drobno sesekljamo. Rezine buče premažemo z oljem, povaljamo v zeliščih in zložimo v pekač.

3

Vso zelenjavo pokapljamo s preostalim oljem in pečemo na drugi rešetki od spodaj 35 do 40 minut, vmes jo enkrat obrnemo. Mladi sir narežemo na drobne kocke, potresemo po pečeni zelenjavi in takoj serviramo.

Oceni