Sestavine

  • 5 gomoljev rdeče pese
  • 400 g majhnega krompirja
  • 12 podolgovatih šalotk
  • 1 srednje velik gomolj koromača
  • 6 do 8 žlic oljčnega olja
  • 4 žličke akacijevega medu
  • solni cvet
  • sveže mleti poper
  • 2 žlički koromačevih semen
  • 4 listi peki papirja (38 x 40 cm)

Uvod

Kako preprosto! Mariniraš in zviješ v papirnati škrnicelj, da se pri odvijanju zgodi čudež. Vse, kar je tako dolgo raslo pod zemljo, bušne naenkrat v nosnice in sladko omami, da se nato grizenje spremeni v mlaskanje. Lahko je samostojna jed, s krompirjevim pirejem, ki ne potrebuje mesa in drugih prilog, lahko pa je elegantna spremljava kopunu, ki potrebuje ob nadevu le še tako čvrsto in sladko zelenjavo. A ne bi (tako) uspelo, če bi pozabili na koromačeva semena!
...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
 
Postopek
1

Šalotke olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Olupljeni krompir narežemo na manjše krhlje. Rdečo peso olupimo in po dolgem narežemo na 4 dele. Koromaču izrežemo trdi kocen in po dolgem narežemo na krhlje. Pri rezanju zelenjave pazimo, da so vsi kosi približno enaki (40 g).

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v večjo posodo, prelijemo z oljem in dobro premešamo. Liste peki papirja razprostremo na delovni površini in nanje enakomerno porazdelimo vso zelenjavo.

3

Vsako porcijo pokapljamo z žličko medu, potresemo s solnim cvetom in 1/2 žličke koromačevih semen ter popramo. Nato papir zvijemo v obliko paketa in konce povežemo z nitjo, da dobimo obliko bonbona. Zvitke naložimo na pekač in jih pečemo na spodnji rešetki ogrete pečice 1 uro.

4

Zavitek s pečeno zelenjavo šele pri mizi odpremo in stresemo na krožnik. Zraven ponudimo domačo česnovo majonezo.

Oceni