Zvita telečja pečenka s timijanom in česnom
Sestavine
- 1,5 kg zvite telečje pečenke
- šopek timijana
- 3 stroki česna
- 10 g posušenih jurčkov
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 šalotk
- 200 ml rdečega vina
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 400 ml govejega fonda (ali juhe)

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 3 ure
- Priporočeno vino: Edi Keber, Merlot, 2011, Collio
Pečico segrejemo na 120 stopinj. Pečenko obrišemo do suhega ter začinimo s soljo in poprom. Pod vrvico zataknemo vejice timijana. Olupljeni česen narežemo na palčke. V meso z ozko noževo konico zarežemo majhne luknjice in jih napolnimo s česnovimi palčkami.
V pekaču segrejemo 2 žlici olja in meso na močni temperaturi pečemo 5 minut, vmes ga obračamo. Dolijemo 100 ml vina in pekač postavimo v pečico za 75 minut. Nato temperaturo znižamo na 80 stopinj in pečemo še 60 minut.
Jurčke prelijemo s 100 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut. Nato jih ožmemo in sesekljamo, vodo shranimo. Šalotke olupimo in razrežemo na četrtine. V kozici segrejemo preostalo olje in pražimo šalotke 2 minuti. Dodamo sesekljane jurčke, 1 žličko timijanovih lističev in paradižnikovo mezgo, rahlo opražimo in dolijemo preostalo vino.
Pustimo vreti 1 minuto, nato dolijemo vodo, v kateri so se namakali jurčki, in juho. Omako kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, jo precedimo, začinimo s soljo in poprom ter po potrebi rahlo zgostimo z jedilnim škrobom.
Pečenko narežemo na rezine in zraven ponudimo omako, brstični ohrovt z gobami ter korenje z ingverjem.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še