Smučišče z osebnim butlerjem in gorskim jezerom med dvema avstrijskima deželama in blizu slovenske meje

Piše: Uroš Mencinger

Snega ni veliko, a dovolj, da krpljamo po njem. Sonce sije, mimo nas vijugajo po široki snežni avtocesti, zato zavijemo v gozd, kjer snežni kristali na sončno-senčnih straneh tvorijo bleščeči mozaik, ki nam kaže pot. Prav tam, kjer sonce med dvema deželama, Štajersko in Koroško, sije dopoldan in popoldan, Elmar pokaže majhno leseno kočo. ”Angleška čajnica. Z njimi se je tukaj začel turizem po vojni, zgradili so prvo vlečnico in si postavili kočo za popoldanski čaj.”

Čaja sicer ni (več), a naokrog je polno stopinj v snegu. Snežna belina je gosto popisana, ne s krpljami, temveč s tacami … Čeprav je sneg, je miza pogrnjena, ne le v jaslih ob lesenih uti v gozdu, ki vabi srne, temveč tudi ob robu poti, ki nas vodi pod visokimi cemprini, visokogorskimi bori, na katerih svoje zaloge z višine nadzorujejo krekovti. Vrani so večji in črni, ti pa so manjši in z belim puhom po trebuhu, kot da bi se jih prijel sneg, iz katerega ob naši poti obedujejo. Do zemlje in maha je vsakih nekaj metrov razgreben tunel, v katerega je cemprinov podnajemnik shranil svojo ozimnico. Ko je čas za kosilo, le razgrebe sneg.

turracher vandranje 1

Elmar Ebner, lovec, gorski vodnik in butler na Turrachu, majhni skupini v krplje obutih turistov, ki imamo na smučarskih kartah oznako ”Butler-service”, prebira odtise. ”Divji petelin,” pokaže sled, kot bi se rep vlekel po tleh, ko je hitel po nočnih opravkih. ”Divji petelini so pred desetletjem izginili s teh planin, zadnja leta pa tukaj spet našli svoj dom, kar veseli,” pokaže vijugavo sled drobnih stopinj, ”tudi lisice.”

Ko iz gozda spet pridemo do široke snežne ceste, je ob robu med visokimi mrežami, zraven modre table, kakršnih je tukaj, kjer je večina rdečih prog, dovolj za začetnike in ne preveč za izurjene smučarje, tudi kravje (poletno) sporočilo. ”Tukaj se pasemo, in ko imamo mlade, nimamo rade, da se nam preveč približujete.” Zdaj pozimi se na teh travnikih pasejo le čelade, ki smukajo v dolino. A brez gneče. ”Zato, ker so ob vsaki sedežnici vsaj štiri proge,” pojasni Elmar varovanje narave Turrachovih načrtovalcev smučarskih prog.

Prosecco v rokavicah

Naslednji dan je Elmar butler na smučarskih progah, kar pomeni, da na snežne sani visoko naloži kartone, polne steklenic s proseccom, prtljažnik ”mercedesa” napolni z jabolki in papirnatimi robčki, ter preveri zalogo sončne kreme. V lodnastih hlačah, dolgi pelerini in usnjeni čeladi se z obloženimi sanmi odpelje na vrh Kornock proge. Takoj je okrog njega polno smučarjev, ki za pogum trkajo s steklenimi kozarci. Ko je deset kartonov praznih, se smučarski butler odpelje po novo zalogo in na novo progo. ”Na začetku so stali ob smučarskih kočah, a smo jim s tem delali konkurenco, zato so zdaj na progah, brez voznega reda, odvisno od vremena. Smučarji so navdušeni,” je Elke Basler, vodja marketinga, zadovoljna s ponudbo, ki je posebnost smučišča Turracher Höhe. Brezplačno so butlerjevega servisa, med smučanjem, na vandranju in gourmet safariju, deležni penzionski gostje že 19 hotelov, penzionov in apartmajskih naselij na Turrachu.

turracher butler na snegu 1

Ko zmanjka prosecca, je čas že za kosilo. ”Gremo na safari,” nas povabi Elmar in čez valove, po ostrih ovinkih in skozi snežne tunele najdaljše ”fun-slope” proge v Avstriji, ki bi je bil vesel tudi Filip Flisar, odpelje na pivsko juho. Koča Almzeit ima zaradi nje polno steno diplom, vroče ”pivo” iz keramičnega vrča, s sveže pečeno štručko, posuto s slanino, pa za predjed tekne tudi nam. A ko od sosedov zadiši iz velike družinske ponve svinjska pečenka iz krušne peči s kruhovimi cmoki, si naš butler že spet pripenja smuči. Spustimo se do koče Almstube, kjer pa je spet juha. Tokrat je krompirjeva, a iz vode, v kateri se je kuhalo seno! Čeprav tudi tukaj ne manjka slanine, je skodelica le kavna, zato nas zamika branje jedilnega lista. Bomo praženec s krvavico in kislim zeljem ali zapečene vlivance s sirom? Namesto odgovora je Elmar že v smuk preži. Spodaj v vasi je treba čez cesto, kjer nas na zaledenelem jezeru čaka snežno-vlečni taksi. Ko na sredi velikega jezera upoštevamo pravilo desne prednosti drsalcev, se na drugi obali s sedežnico dvignemo do nove malice. Koča Sonnalm ne slovi le po sončni terasi, temveč tudi po koroških sirovih žlikrofih (kasnudel) z bučnim oljem. A tudi za sončenje naš butler nima časa, saj ima še četrto kočo v načrtu. Še dobro, da je K-Alm spodaj v vasi, saj po njenem narezku smuči najdejo le še do hotela.

NAJVEČ SRČKOV:

RESTAVRACIJA PHILIPP
Gourmet restavracija v hotelu Seewirt. Chef Philipp Prodinger, sommelier Marco Schweiger. Zelenjava iz naravnega planinskega vrta, ribe iz ribogojnice Gruber, govedina Leopolda Pertla, bio sladoled z gorske kmetije Huber. Foto zgodba je tukaj.
Turracher Höhe 33
+43 4275 8234
www.philippdasrestaurant.com

HOCHSCHOBER
V istoimenskem hotelu, restavracija z visoko kuhinjo, ki stavi na zdrave jedi in regionalne pridelke. Posebni jedilniki za vegane.
www.hochschober.at

 

SMUČARSKE KOČE

ALMSTUBE

turracher sonce 2
Na progi Karnock, velika terasa, stari les in senena planinska juha. Hotel in restavracija za večerjo.
+43 4275 8244
www.almstube.at

ALMZEIT

turracher almzeit izba 1
Na vrhu Hüttenexpress vlečnice in gondole-sedežnice Panoramabahn, zraven je celoletno sankališče, v upravljanju hotela Hochschober. Pivska juha in jedi iz ponve.
+43 4275 26722
www.almzeithuette.at

K-ALM

turracher kalm kas norckrli 1
Na spodnji postaji sedežnice Kornockbahn. Svinjska rebrca, koroški sirovi žlikrofi in slanina iz humidorja.
+43 4275 8228

SONNALMturracher sonnalm 1
Pod sedežnico Sonnenbahn. Od škampov do tirolskega praženca, toda najboljši so kasnudeln (sirovi žlikrofi), posebnost je raclette. Sončna terasa, zraven je naravno sankališče.
+43 4275 26705

SMUČIŠČE

Turracher Höhe
Vas z gorskim jezerom na višini 1.763 metrov, smučišča od 1.400 m do 2.205 m. Tukaj trenirajo tudi slovenski smučarji in Lindsey Vonn.

Prednosti: zagotovljen sneg vse do konca aprila, za smučanje najbolj primerna višina na višini 2.000 metrov nad morjem, dodatna ponudba na snegu in izven, zelo dobri hoteli.

turracher smucisce soncenje 1

 • 42 km razgibanih smučarskih prog različne težavnostne stopnje
 • 14 vlečnic in žičnic (ena kombinirana žičnica za 8 oseb, 4 šestsedežnice, sedem vlečnic in ena vlečnica na vrv)
 • snežni park, dolžina 1,5 kilometra, na višini 2.030 metrov, z začetniško, srednjo in zahtevno progo, z valovitimi elementi, tiri in skakalnicami
 • snežni poligon, z dolžino 850 metrov eden najdaljših na svetu, valovi, strme krivulje, manjši skoki, snežni predor, ovire, velik polž
 • Turaški krog, možnost, da na višini 2.205 metrov obkrožite celotno smučarsko središče
 • Kids slope, Husky Workshop
 • nočno smučanje vsako sredo od 20 do 21.30 h pri vlečnici ob poligonu za učenje; nočno sankanje vsak torek in četrtek od 20.00 do 21.30 pri dvosedežnici Sonnenbahn
 • tekaške proge (15 km od lažjih do zahtevnejših)
 • Nocky-Flitzer – alpski tobogan dolžine 1,6 kilometra, za velike in majhne
 • drsanje in kegljanje na zamrznjenem jezeru Turracher See
 • urejene poti za zimske pohode (25 km)
 • vodeni zimski pohodi s krpljami
 • turno smučanje
 • vožnja s sanmi v vpregi
 • otroške raziskovalne odprave

Osebne storitve na Turracher Höhe

 • brezplačni program smučarskega butlerja za goste turaških prenočišč
 • dnevna soba: sprostitev, prigrizki, segrevanje pri spodnji postaji žičnice Kornockbahn
 • možnost ogretja pri zgornji postaji žičnice Sonnenbahn
 • brezplačni ležalniki na celotnem smučišču
 • brezplačna sončna krema na celotnem smučišči
 • brezplačno parkiranje
 • čiščenje vetrobranskih stekel avtomobilov gostov

Druga avstrijsko-koroška smučišča

 • Mokrine (110 kilometrov smučarskih prog)
 • Bad Kleinkircheim (103 km)
 • Osojščica (42 km)
 • Katschberg (70 km)
 • Grossglockner (55 km)
 • Ledenik Mölltal (17,4 km)
 • Goldeck (15 km)
 • Peca (15 km)
 • Ankogel/Mallnitz (12,8 km)
 • Koralpe (24 km)
 • Klippitztörl (28 km)
 • Innerkrems (36 km)

SPANJE

SCHLOSSHOTEL SEEWIRT
Hotel za uživanje, v hrani in vzdušju, s termalnim bazenom in savnami, najbližje smučišču, družinsko voden.
www.schlosshotel-seewirt.at

SEEHOTEL JÄGERWIRT
Romantičen in družinski hotel na obali gorskega jezera, 4 zvezdice superior.
www.seehotel-jaegerwirt.at

HOTEL HOCHSCHOBER
Najboljši hotel (****S) na Turrachu, wellness z bazenom s toplo vodo v gorskem jezeru. Kitajski stolp s čajnico.
www.hochschober.at