Rad Dobrojem, september, 26. – 30.

 • Caponata

  Na Siciliji, kjer v poletni sezoni ne vedo, kam in kako naj pospravijo ter prodajo vso zelenjavo, ki jim jo nameni podnebje, se rešujejo z vlaganjem. Popražijo, kar jim pride pod roke, vsaka hiša ima zato za caponato svoj recept, in nato to vložijo, da je celo zimo poskrbljeno za antipasto. Pa pri nas? Ne vlagajte, če nimate ravno veleposestniških sorodnikov na deželi, temveč jo pospravite, ko je najlepša. Izbor zelenjave ni točno določen, zato pa je pomembno, da uporabite zelo dober balzamični kis, svežo meto in v suhi ponvi popečene pinjole. Takšna caponata potem ne bo priloga, še manj omaka, temveč čisto zaresna glavna jed, ki ji bo ocvrti sir za žar sicer dobro del, a zadnja bo njena beseda.

  Recept je tukaj.

  caponata
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocvrti sir za žar

  Nekaj mu zmanjka, kajne, če ga položite le na žar. Saj si znamo pomagati s pestom ali vsaj zeliščnim oljem, toda rešetkasta sled žara mu je vseeno presuha obleka. Pa ga ocvrimo! Da pa ga ne bi zamenjali z običajnim ocvrtim sirom, ki je zaradi maščobe neprimerno težja zadeva, smo ga oblekli v panado luščenega sezama in črne kumine. Najbrž boste to panado uporabili še za kakšno drugo cvrtje.

  Takšen ocvrti sir je pust le tako dolgo, dokler ne okusi caponate, ki jo hladi meta. Nekaj, da vegetarijanci pohitite, sicer vam bodo mesojedci vse pojedli.

  Recept je tukaj.

  ocvrti-sir-za-žar
  od
  Avtor slike: UME
 • Vagon Victoria

  Naročiti v moderni scenski restavraciji Novega Beograda čevapčiče, pa čeprav na priporočilo natakarja, ki sicer zagotavlja, da je ”pri nas vse dobro”, je noro in/ali hrabro dejanje. Kajti na jedilnem listu je pisalo: ”Čevapčiči na burek piti s kajmakom, slanino in čebulo z žara!” Toda, zapomnite, si, nikoli ne veš, kje te čaka presenečenje in ti ne bo treba lačen spat. Več o Vagonu Victoria s prvega perona na bulevarju Zorana Đinđića v Beogradu je tukaj.

  vagon-čevapi-victoria
  od
  Avtor slike: UME
 • Krompirjev cmok, špinača in ocvrti jurčki

  Ko je njihova sezona, gre le zato, na kakšen način lahko jurčke še pripravimo. Ker časa za razmislek ni veliko, škoda jih je, da bi v hladilniku čakali neodločne in potem končali (le) v juhi.

  Tako sveži so ocvrti vedno dobra izbira. Še posebej, če panado zmešate na pol, iz domačih in panko drobtin. Potem bodo zunaj še bolj hrustali in znotraj še bolj sočno očarali.

  Toda, saj pravim, gre tudi za domišljijo. Le zakaj, se kdo zagotovo čudi, bi uporabil sušene jurčke, če pa sem dopoldan nabral (v gozdu ali pri branjevki) sveže? Toda, ravno to je bistvo kuhanja! V domiselnem kombiniranju. Posušeni imajo modrost, patino, zrelost, zato dajo globino, resnost, širino. Sveži pa očarajo na mah, ravno obratno, torej, zato je kombinacija tako uspešna. Še posebej, ko suhe jurčke v krompirjevem in njokastem cmoku z ocvrtimi poveže zgodnje-jesensko špinača, ki je prav takšna, mlada in izkušena hkrati.

  Tudi zato smo za spremljavo izbrali gardelin (Klinec, sivi pinot, na nežno oranžno). Sam deluje še premlado in preveč robato, toda ko so zraven (ocvrti) jurčki, se razneži, umiri in pogladi.

  Recept je tukaj.

  cmok-jurčki-špinača
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!