Ko je njihova sezona, gre le zato, na kakšen način lahko jurčke še pripravimo. Ker časa za razmislek ni veliko, škoda jih je, da bi v hladilniku čakali neodločne in potem končali (le) v juhi.
Tako sveži so ocvrti vedno dobra izbira. Še posebej, če panado zmešate na pol, iz domačih in panko drobtin. Potem bodo zunaj še bolj hrustali in znotraj še bolj sočno očarali.
Toda, saj pravim, gre tudi za domišljijo. Le zakaj, se kdo zagotovo čudi, bi uporabil sušene jurčke, če pa sem dopoldan nabral (v gozdu ali pri branjevki) sveže? Toda, ravno to je bistvo kuhanja! V domiselnem kombiniranju. Posušeni imajo modrost, patino, zrelost, zato dajo globino, resnost, širino. Sveži pa očarajo na mah, ravno obratno, torej, zato je kombinacija tako uspešna. Še posebej, ko suhe jurčke v krompirjevem in njokastem cmoku z ocvrtimi poveže zgodnje-jesensko špinača, ki je prav takšna, mlada in izkušena hkrati.
Tudi zato smo za spremljavo izbrali gardelin (Klinec, sivi pinot, na nežno oranžno). Sam deluje še premlado in preveč robato, toda ko so zraven (ocvrti) jurčki, se razneži, umiri in pogladi.
Recept je tukaj.