Sestavine

  • 50 g ovsenih piškotov
  • 50 g bananinega čipsa
  • 40 g mehkega masla
  • 40 g sladkorja
  • 10 g moke
  • 250 g kremnega sira
  • 125 g skute
  • 200 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • 3 zrele banane
  • 3 žlice limonovega soka
  • 20 g pekanov (ameriški orehi)
  • 100 g karamelne kreme (dulche de leche)

Uvod

Banoffee pita s karamelo in banano je (bila) tako pregrešno dobra, da ste jo že prevečkrat ponovili … V Šoli okusov vas namreč učimo, da je potrebno odkrivati, ne le ves čas ponavljati. A ob tem prav zaradi te torte priznavamo tudi izjeme. Če pa se ji res ne da upreti.

Ravno zato pa smo spekli še to rezervno inačico priljubljene bananine torte s karamelo. Ne more biti vedno le velika, včasih je potrebna mini izvedba, ki pa mora imeti enako maksi učinek.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 kosov
  • Hranilna vrednost: 546 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Najprej pripravimo kovinske obode za pečenje s premerom 7 do 8 cm. Iz papirja za peko in aluminijaste folije izrežemo 6 kvadratov (16 x 16 cm). Na vsak kvadrat iz alu folije položite kvadrat iz peki papirja in nanj kovinski obroč. Folijo skupaj s papirjem obrnite navzgor in pričvrstite folijo z elastičnim trakom na obroč. Nato folijo ovijemo s kuhinjsko nitjo in odstranimo elastični trak. Tako pripravljene modele postavimo v globoki pekač

2

Piškote in bananin čips fino zmeljemo v blenderju, dodamo maslo in zmešamo v gladko maso. Maslene drobtine porazdelimo v modele in jih s pomočjo žlice učvrstimo na dnu. Pekač postavimo v hladilnik za 15 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

Medtem v skodeli zmešamo sladkor in moko. 150 g kremnega sira, skuto, 50 g kisle smetane in jajce z metlico gladko zmešamo ter vmešamo moko s sladkorjem. Eno banano (150 g) in žlico limonovega soka gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ter jo zamešamo v sirovo maso.

4

Sirovo maso porazdelimo v modelčke in jo poravnamo. Pekač z modelčki postavimo na drugo rešetko od spodaj, vanj nalijem vrelo vodo do višine 2 cm in pečemo tortice 10 minut. Nato zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj in jih pečemo še 20 minut. Pečico izklopimo, vrata rahlo pripremo in tortice pustimo ohladiti v pečici.

5

Pekane grobo sesekljamo, jih rahlo popečemo v ponvi brez maščobe in ohladimo. 150 g kisle smetane in 100 g kremnega sira gladko zmešamo in z njo napolnimo dresirno vrečko. Karamelno kremo gladko razmešamo in z njo napolnimo drugo dresirno vrečko. Banani narežemo na rezine in pokapljamo s preostalim limonovim sokom. Pred uporabo obema vrečkama odrežemo konico.

6

Modelčkom odstranimo kuhinjsko nit, folijo in peki papir. Ob robovih zarežemo z ostrim nožem in tortice previdno stresemo iz modelov. Po vrhu nabrizgamo kupčke smetanove kreme, obložimo z narezano banano in nanjo nabrizgamo karamelno kremo. Potresemo z narezanimi pekani.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)