Sestavine

  • 500 g svinjske potrebušine
  • 1 bela čebula
  • 3 stebla zelene
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 1 žlička zrnc kardamoma
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • 3 vejice rožmarina
  • 15 g ingverja
  • 300 ml renskega rizlinga
  • 8 majhnih mehkih štručk
  • 8 žlici bučne majoneze
  • 4 žlice čebulne marmelade

Uvod

Velik učinek z malo napora. Videti je kot fast-food, dober pa je kot fine-food. Z njim je zelo malo dela, toda priprava je dolga. Vse se zgodi v pečici, ko kuhar(ica) spi. Pravzaprav recept sploh ni potreben, saj je dovolj le litoželezna posoda s pokrovom. Ko se meso v njej duši v pečici na 100 stopinjah, se ura gor ali dol sploh ne pozna. Tako je vse pripravljeno že dan prej in je potrebušino potrebno, ko so gostje že zbrani, rože v vazi, steklenice v shrambi, le na hitro pogreti-zapeči na vročem žaru. Še tisti, ki so na začetku bolj fini, se hitro sprostijo, ko primejo štručko, iz katere se tako aromatično cedi, in zagrizejo v meso, ki je bolj mehko od majoneze.

 ...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 9 ur
 
Postopek
1

Čebulo, česen in ingver olupimo in grobo narežemo. Stebelno zeleno narežemo na 3 cm velike kose. Potrebušino narežemo na 8 enako velikih kosov. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2

V litoželezno posodo (s pokrovom) damo narezano meso, vse začimbe, rožmarin, sol, česen, čebulo, stebelno zeleno in ingver. Dolijemo vino, posodo pokrijemo in postavimo v sredino pečice za 1 uro.

3

Nato temperaturo v pečici zmanjšamo na 95 stopinj in pečemo 8 ur, vmes posode ne odkrivamo. Pečeno potrebušino vzamemo iz posode in ohladimo. Pred serviranjem jo popečemo na vročem žaru, 1 minuto na vsaki strani.
Vsakemu kosu odrežemo zgornji mastni del s kožo.

4

Štručke prerežemo, spodnji del premažemo z bučno majonezo, nanjo položimo kos mesa in na vrh čebulno marmelado. Pokrijemo z zgornjo polovico štručke in takoj serviramo.
Za bučno majonezo zmešamo najprej majonezo iz gorčičnega olja, nato pa vanjo vmešamo še nekaj kapljic bučnega olja, da dobimo svetlo zeleno barvo (pistacije).

Oceni