Čili s piščancem
Sestavine
- 750 g piščančjega fileja
- 70 g starih žemljic
- 1 žlica kumine
- 2 žlici koriandrovih semen
- 1 žlica svežih ali posušenih lističev origana
- 2 stroka rdečega čilija
- 2 stroka česna
- 60 g čebule
- 1 jajce
- 40 g polnomastnega jogurta
- 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov v soku
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 l piščančje jušne osnove
- sol, poper
- 1 bio limeta
- 1 konzerva rdečega fižola (400 g)
- 1 konzerva koruze (400 g)
- 150 g feta sira
- sveži koriander
- mlada čebula
Uvod
Chili con carne zahteva daljšo pripravo in se dalje kuha, bolj peče in je bolj nasiten. Več o čiliju z mesom je v tečaju Chili con carne. Kaj pa, ko se mudi, a bi vseeno radi, da peče v plasteh? Torej smo naredili chili con pollo, čili s piščancem, pa še tega po naše, s cmočki iz mletega piščančjega mesa, in s pomočjo konzerv. V izrednih razmerah, zaradi preveč okuženih ali premalo časa, gre tudi Šola okusov raje na sprehod, potem pa odpre konzerve s paradižnikom, rdečim fižolom in koruzo.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 620 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri
Žemlje narežemo na kocke, jih prelijemo z mlačno vodo, pustimo stati 10 minut in dobro ožmemo. Kumino in koriander pražimo v ponvi brez maščobe, da zadiši. Ohladimo in fino zmeljemo v možnarju.
Olupljeno čebulo in česen narežemo na kocke. Čiliju odstranimo semena in ga sesekljamo. Česen, čebulo, čili, origano, kumino in koriander stresemo v blender in drobno sesekljamo.
Piščančji file narežemo na kocke in drobno sesekljamo v blenderju ali v aparatu za mletje mesa. V skledi temeljito zmešamo mleto meso, jajce, žemlje, 40 g jogurta in 1/3 čebulne mase. Solimo in popramo. Iz mase oblikujemo 24 majhnih kroglic, jih rahlo sploščimo in postavimo v hladilnik za 10 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Paradižnik grobo narežemo. V široki ognjevarni posodi segrejemo 4 žlice olja in polpetke pečemo na srednji vročini 4 minute na vsaki strani. Poberemo jih iz ponve, vanjo vlijemo preostalo olje, dodamo preostalo čebulno maso in pražimo do svetlo rjave barve. Dodamo paradižnik, fižol in piščančjo juho, zavremo ter kuhamo 5 minut.
V omako zamešamo odcejeno koruzo in nanjo naložimo pečene polpetke in posodo postavimo na drugo rešetko od spodaj za 1 uro. Medtem nastrgamo limetino lupino in jo nato stisnemo. V visoki posodi s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo 1 žlico limetinega soka, preostali jogurt, feta sir in limetino lupino.
Pečeni čili po želji potresemo s svežim koriandrom ali drobno narezano mlado čebulo ter serviramo z jogurtovo omako. Odlična priloga so tortilje, narezane na trikotnike in hrustljavo popečene v ponvi.