Sestavine

 • 740 g bele pšenične moke
 • 6 g svežega kvasa
 • 570 g tople vode
 • 20 g ržene moke
 • 30 g pšeničnih kalčkov (trgovina z bio izdelki)
 • 1 žlica medu
 • 10 g soli
 • oljčno olje

Uvod

Skoraj smo se že sprijaznili, da doma ni mogoče speči takšne pizze kot v piceriji. Vseeno smo še naprej iskali in preizkušali domače testo za pizzo. Ko smo ga našli, po receptu Nancy Silverton iz njene knjige Mozza, smo ugotovili ravno nasprotno – da v piceriji ne morejo speči tako dobre pizze kot lahko to naredimo doma. Zato, ker ima testo več okusa in ker je nadev – naš!

Vseeno pa ne gre za tekmovanje. Gostilniška in domača pizza se preveč razlikujeta, da bi ju sploh lahko primerjali. To testo ima povsem drugačen okus in zaradi njega najbrž ne boste povsem obrnili hrbta picerijam, a z njim bo domača pizza nekaj posebnega.

Posebni dodatki v Nancyni pizzi so ržena moka, zaradi okusa, razmaščeni pšenični kalčki, zaradi boljšega vzhajanja (dodatni gluten) in med, zaradi okusa in vzhajanja.

Prednost tega testa je tudi v tem, da je povsem prilagojeno domači pečici. S testom testom ni potrebna nobena posebna peč. Pizza bo hrustljava spodaj in po robu, rahla, puhasta in luknjasta v sredici, še bolj kot v večini picerij.

Tudi za raztegovanje ni potrebno nobeno posebno znanje ali spretnost. To pizzo lahko raztegujete kar na peki papirju, četudi se med vzhajanjem prilepi nanj, da je ni mogoče dvigniti. Raztegnete jo enostavno z rokami s potiskanjem testa od sredine proti robu. Raztegnjeno testo je sicer debelejše kot sicer, ker pa je bolj rahlo, pečena pizza ni debela, testo pa ni polno in žvečljivo.

Pomembna je tudi časovnica. Postopek traja 5 ur, s tem da ga ni dobro ne krajšati in ne daljšati.

Testo za domačo pizzo lahko še dodatno izboljšate z uporabo droži. Recept je tukaj.

 • Količina: 6 oseb
 • Zahtevnost: Enostavno
 • Čas priprave: 5 ur
 
Postopek
1

Za predtesto v posodo električnega mešalca vlijemo 400 g tople vode (25 stopinj C). Vanjo nadrobimo 6 g kvasa in ga med mešanjem raztopimo.

2

Dodamo 370 g bele pšenične moke za kruh (še boljši je tip 00), rženo moko in pšenične kalčke. Premešamo z žlico, da ni vidnih suhih delov moke in se vsa moka sprime v testo.

3

Posodo pokrijemo s prozorno folijo (ali s polivinilasto kapo za prhanje). Na sobni temperaturi pustimo testo počivati 1 uro 30 minut.

4

Nato v posodo vlijemo preostalo vodo, moko in žlico medu. Na najnižji hitrosti mešamo 2 minuti. Dodamo še sol, mešamo 1 minuto, zvišamo na višjo hitrost in mešamo še 5 do 7 minut, tako da se testo popolnoma loči od roba in dna posode.

5

Če je testo presuho, dodamo še nekaj kapljic vode; če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.

6

Za prvo vzhajanje posodo za vzhajanje naoljimo z nekaj kapljicami olivnega olja, ki ga s prsti razporedimo po celotni posodi. Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v posodo, jo pokrijemo s prozorno folijo (ali polivinilasto kapo za prhanje)in pustimo vzhajati 45 minut.

7

Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in zgornjo stran raztegnemo ter zapognemo nazaj do sredine; ponovimo še s spodnjo, levo in desno stranjo, nato testo obrnemo in z obema rokama oblikujemo v kroglo. S prepognjeno stranjo navzdol ga vrnemo v posodo za vzhajanje in pustimo vzhajati še 45 minut.

8

Za drugo vzhajanje testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na 6 kosov. Vsak kos oblikujemo v kroglo: zgornji rob raztegnemo navzgor in ga prepognemo nazaj do sredine, spodnji rob raztegnemo navzdol in ga prepognemo nazaj do sredine, enako ponovimo z levim in desnim robom testa.

9

Nato testo obrnemo, da so stiki na spodnji strani in ga z rokama od zgoraj navzdol oblikujemo v kroglo. Položimo jo na dobro pomokano veliko leseno desko. Postopek ponovimo še s preostalimi kosi testa. Krogle pokrijemo s krpo in pustimo počivati 5 minut.

10

Vsako kroglo ponovno oblikujemo, tako da jo z rokama gladimo od zgoraj navzdol in pri tem iztiskamo zrak. Oblikovane čvrste krogle položimo na desko, ki smo jo ponovno potresli z moko, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro.

11

Na dno pečice položimo kamen za peko pizze in jo segrevamo najmanj 35 minut na 240 stopinj. Peki papir narežemo na 6 kosov širine 30 do 40 cm.

12

Vsako pizzo oblikujemo na peki papirju, ki ga dobro pomokamo. Testo s prsti najprej do polovice sploščimo, nato pa s pritiskanjem s prsti od sredine proti robu gradimo rob širine 1 cm. Nadaljujemo s pritiskanjem dlani in prstov od sredine proti robu in naokrog, tako da postopno raztegujemo testo in oblikujemo pizzo. Če želimo tanjše testo, ga lahko položimo na stisnjeni pesti in ga z njima s kroženjem raztegnemo do končne oblike.

13

Rob pizze premažemo z olivnim oljem, pri tem si pomagamo s čopičem. Nato pizzo obložimo po izbranem receptu. Skupaj s peki papirjem jo previdno položimo na ogreti kamen in pečemo 5 do 10 minut oziroma do željene zapečenosti.

Oceni