Hobotnica s fižolom in klobaso
Sestavine
- 1,3 kg hobotnice
- 3 stroki česna
- 1 posušeni rdeči čili
- 3 lovorovi listi
- 5 žlic oljčnega olja
- 150 g sofrita
- 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov (600 g)
- 2 sardelna fileja
- 150 g klobase za kuhanje (divjačinska, kranjska)
- 2 konzervi debelega belega fižola (a 400 g)
- 1 žlička mlete dimljene rdeče paprike
- 4 žlice panko drobtin
- 3 žlice masla
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlička nastrgane limonove lupine

Uvod
Hoteli smo skuhati klasični francoski cassoulet, a nikakor nismo našli treh dni, v katerih bi samo kuhali in nič jedli … Toliko truda za štedilnikom pravi cassoulet pač zahteva, saj je potrebno skuhati (posebej) svinjski ragu, konfit jagnječjih beder in beli fižol, najti dve vrsti klobas in vse to skupaj nato v treh dejanjih in plasteh z drobtinami še speči. Ni čudno, da je tako obilno-nasiten, da potrebuješ zanj dobro ”luknjo”.
Zato smo naredili hitrejši in lažji cassoulet s hobotnico. Gosti morski lonec z divjačinsko klobaso, z globokim nadokusom fižola, enolončnica s polento, pojedina z gremolato, cassoulet hobotnice s panko drobtinami, vse to v velikem loncu, da ostane še za jutri, tako hitro gotovo, da stanja pred štedilnikom sploh ni, pa še neprimerno lažje in manj nasitno od ”originala”.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Nigra Virgo 2010, Trapan
Hobotnico očistimo (izrežemo oko in usta), oplaknemo z vodo in položimo v široki lonec. Dodamo olupljeni česen, lovorove liste, 1 strok čilija, 75 ml vode in 3 žlice olja. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro. Kuhano hobotnico pustimo rahlo ohladiti v tekočini od kuhanja. Hobotnico lahko skuhamo že dan prej in jo shranimo v hladilniku.
Klobaso narežemo na kocke. Ohlajeno hobotnico olupimo, narežemo na 3 cm velike kose in posebej shranimo 4 zadnje dele lovk. Fižol stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo. Odmerimo 150 ml tekočine od kuhanja hobotnice.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V litoželezni posodi segrejemo preostalo olje, dodamo sofrito in ga na hitro opražimo. Potresemo z mleto papriko, dodamo narezane paradižnike s sokom vred in sesekljana sardelna fileja ter kuhamo 5 minut na srednji temperaturi, da se omaka rahlo zgosti.
V paradižnikovo omako zamešamo narezano hobotnico in klobaso ter pokrito postavimo v pečico za 15 minut.
Vzamemo iz pečice, dolijemo tekočino od kuhanja hobotnice in dodamo fižol. Začinimo s soljo in poprom.Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj in lonec s hobotnico postavimo brez pokrova v sredino pečice za 15 minut, da se na površini rahlo zapeče. Medtem v manjši ponvi segrejemo maslo, dodamo panko drobtine, jih zlato rjavo opražimo na srednji temperaturi in potresemo s čilijevimi kosmiči.
Sesekljani peteršilj in nastrgano limonovo lupino zmešamo v gremolato. Pred serviranjem hobotnico potresemo s hrustljavimi panko drobtinami in gremolato ter zraven ponudimo hrustljavo bageto ali kremasto polento.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še