Sestavine

  • 5 rumenih čebul
  • 200 ml sojine omake
  • 200 ml medu
  • 100 ml rdečega vinskega kisa
  • 50 ml repičnega olja
  • 2 kg govejih reber (narezanih na 6 kom)
  • 200 ml espresso kave
  • 1 rdeči čili
  • 2 stroka česna
  • 200 ml javorjevega sirupa
  • 100 g ingverja

Uvod

Koliko se jih prestraši, ko sliši, da je meso potrebno marinirati pet ur in ga nato peči še osem ur? Toliko, da bo za dobrojedce Šole okusov govejih reber, ki so zaradi tega tudi poceni, vedno dovolj!

Zato ne povejte naprej, kako enostavno, pa čeprav dolgo traja, se da priti do takšnega nadokusa. Kot da je težko pred spanjem prižgati pečico in jo zjutraj ugasniti! Kot da vse drugo, kar je ponavadi brez okusa, ne traja dosti dalje kot rebra nato drugi dan le (na žaru) pogreti. Kot da prav med tem pogrevanjem ne nastane tisto, kar je najboljše, aromatična sladko-pekoča-umami-čebulno-kavna glazura, zaradi katere je ”prazne” kosti, s katerih mehko meso kar zdrsi, potrebno polizati!

P.s. Rebra pogrejte indirektno na žaru, saj bo tako pridobil še vaš sloves žar-mojstra.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 14 ur
  • Priporočeno vino: QR Cuvee 2013, Colja Vino
 
Postopek
1

Za čebulni kečap čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. V loncu segrejemo olje, dodamo narezano čebulo, solimo in pražimo na majhni vročini, da čebula karamelizira in rahlo porjavi.

2

Dolijemo 150 ml sojine omake, kis in med ter pražimo na majhni vročini, da izpari vsa tekčina in v loncu ostane temna lepljiva čebula. Maso stresemo v blender, jo zmiksamo in ohladimo.

3

Kavo, sesekljani čili, potlačeni olupljeni česen, javorjev sirup, zelo drobno sesekljani ingver, 50 ml sojine omake in 150 g čebulnega kepača zmešamo v marinado.

4

Goveja rebra naložimo v dve zip vrečki, vanju porazdelimo marinado, zapremo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali več. Pred pečenjem rebra poberemo iz marinade in vsako posebej zavijemo v alu folijo.

5

Pečico segrejemo na 100 stopinj s funkcijo vročega zraka. Zavita goveja rebra na pekaču postavimo v sredino pečice za 8 ur. Pečena rebra ohladimo zavita v foliji.

6

Pred serviranjem žar segrejemo na 150 stopinj. Rebra odvijemo, jih naložimo v pekač, premažemo z marinado in indirektno pečemo približno 10 minut, da se na vrhu naredi glazura.

7

Preostalo marinado pokuhamo za tretjino in jo po želji rahlo zgostimo z malce škroba. Pečena rebra serviramo z gratiniranimi rimskimi njoki in pomladanskim ratatujem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)