Kokosov flameri z rabarbaro in oreščki
Sestavine
- 400 ml nesladkanega kokosovega mleka
- 120 ml sladke smetane
- 1 vanilijev strok
- 60 g sladkorja
- 80 g pšeničnega zdroba
- 2 jajci
- sol
- 3 žlice kokosovih kosmičev
- 300 grabarbare
- 60 g rjavega sladkorja
- 120 ml pomarančnega soka
- 1 žlica grenadine sirupa
- 2 žlici karameliziranih oreščkov

Uvod
Flameri (ali flummery) je vedno z zdrobom, vse drugo pa so variacije. Eden je tukaj, tudi z rabarbaro, zato je drugi še s kokosom. Po panakotah, pudingih, moussih in kremicah takšen zdrob ni le za dojenčke, temveč za vse, ki jim po dobrem obedu ostane le še malo prostora za sladko. Rabarbara sladkost združi s kislino, zdrobov flameri pa poskrbi za delo – je tako mehak, da ga je potrebno temeljito zgristi.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 590 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Zavremo kokosovo mleko, sladko smetano, 30 g sladkorja in izpraskano sredico vanilijevega stroka. Med mešanjem v mleko stresemo zdrob in kuhamo na srednji temperaturi 3 minute.
Jajci ločimo, rumenjaka razžvrkljamo in hitro zamešamo v vroči zdrob. Beljaka rahlo stepemo, dodamo preostali sladkor in stepamo do kremastega snega. Sneg nato z metlico zamešamo v kuhani zdrob in napolnimo modelčke (a 150 ml). Postavimo jih v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.
Rabarbaro očistimo in narežemo na 5 o 7 cm velike kose. Zavremo pomarančni sok, rjavi sladkor in grenadine sirup ter pustimo vreti 5 minut. Dodamo rabarbaro in jo pokrito kuhamo na majhni vročini 3 do 5 minut, vmes večkrat previdno premešamo. Po želji lahko kompot na koncu zgostimo z žlico jedilnega škroba.
Pred serviranjem flameri s pomočjo noža ložimo od roba modela in ga zvrnemo na krožnik. Zraven naložimo rabarbaro z malo soka in puding potresemo s karameliziranimi oreščki.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še