Sestavine

  • 250 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 konzerva pasiranega paradižnika (400 g)
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (narezanih na kocke, 400 g)
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 1 žlica dimljene paprike v prahu
  • 2 posušena stroka čilija
  • sol, poper
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove
  • 4 svinjski kotleti
  • 5 žlic arašidovega olja

Uvod

Ni enostavno speči svinjskega kotleta, da ni pust, suh in dolgočasen; razen od mangalice, ki se je dovolj mastila. Zato pa je na žaru najraje vratina, a še ta je najboljša kot mučkalica. In zato zrezki, da niso podplati, potrebujejo cigansko omako.
Ker pa je mučkalica čebulno premastna in so ciganski zrezki prekajeno težki, smo od prve pobrali le sočnost, od drugih pa le pikantnost, da je bilo kotletom v takšni omaki iz paprike in paradižnika tudi izven poletne sezone prijetno.
P.s. Naj bo omake dovolj, da se bodo v njej okopali še ponvičniki iz krompirjevega testa, ker ravno zato, da lepše pijejo, smo svaljke sploščili.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 425 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Merlot, 2013, Štemberger, Kras
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga zdrobimo. V širokem loncu segrejemo oljčno olje ter čebulo, česen in čili dušimo na majhni vročini 10 minut.

2

Vmešamo obe vrsti paradiđžnika, kis, obe papriki v prahu, sladkor in zelenjavno juho. Solimo in popramo ter omako kuhamo pokrito na majhni vročini 30 minut.

3

Kotlete obrišemo do suhega ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V teflonski ponvi segrejemo arašidovo olje in v njem pečemo kotlete na močni vročini na vsaki strani 2 minuti. Pečene kotlete položimo v paradižnikovo omako in jih v njej pustimo na majhni vročini 12 minut. Odlična priloga so krompirjevi ponvičniki.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)