Sestavine

  • 600 g raguja bolognese
  • 1 čebula
  • 1 lovorov list
  • 5 nageljnovih žbic (klinčki)
  • 40 g masla
  • 40 g moke
  • 600 ml mleka
  • sol, črni poper
  • muškatni orešček
  • 10 listov lazanje
  • 100 g parmezana
  • 4 mlade čebule
  • 2 žlici oljčnega olja

Uvod

Klasika! A ravno zato je zanjo toliko receptov in toliko ponaredkov. Dobro lazanjo je težko najti, še težje pa zanjo pravi recept. Torej ste vi zmagali, saj zdaj ga imate! Ragu ste skuhali v zadostni količini že zadnjič in potrebno ga je le odtajati. Vse drugo pa je potrebno potem le še zložiti. Lazanja z ragujem po bolonjsko je tista jed, ki jo je tudi dobrojedcem in domačim chefom dovoljeno ponavljati. Če pa ga ni, ki je ne bi vzel s seboj na brodolom … Klasika!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Stari d'or 2009, Uroš Rojac
 
Postopek
1

V olupljeno čebulo zabodemo klinčke. Zavremo mleko, lovorov list in čebulo ter pustimo stati 10 minut. Nato mleko precedimo.

2

V loncu raztopimo maslo, vmešamo moko, opražimo in dolijemo mleko. Rahlo segrevamo med mešanjem z metlico. Bešamel kuhamo na majhni temperaturi 10 do 15 minut. Začinimo ga s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3

Mlado čebulo narežemo na kolobarje. V majhni ponvi segrejemo olje in pražimo narezano čebulo do mehkega. Rahlo jo solimo in popramo.

4

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za lazanjo namastimo z maslom in dno premažemo z bešamelom. Nanj položimo dva lista lazanje, ju premažemo z malo bešamela, potresemo s tretjino raguja in dvema žlicama parmezana ter pokrijemo z dvema listoma lazanje. Postopek ponovimo še dvakrat, drugo plast raguja potresemo z mlado čebulo.

5

Zaključimo z listoma lazanje, ju premažemo s preostalim bešamelom in potresemo s preostalim parmezanom. Model postavimo v sredino pečice za 30 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in pustimo počivati 5 minut. Šele nato jo narežemo na porcije.

Oceni