Sestavine

  • 12 večjih lignjev
  • sol, poper
  • 2 stebli limonske trave
  • 2 ozki mladi čebuli
  • 1 žlica pehtranovih lističev
  • 150 ml oljčnega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • sok 1 limone
  • 1 žlička karija v prahu
  • 1 žlica azijske ribje omake

Uvod

Če si za jadranske lignje ne vzamemo časa, da jih počasi dušimo, moramo biti zelo hitri. Zato je najboljše, če se to zgodi na žaru, ki je čim bolj vroč. Na ta način, ki jih zunaj le obarva, znotraj pa ne zakrči, so najbolj mehki, zato se lahko posvetimo še omaki. Mar ni dolgočasno, če imamo tako radi lignje, ki ”smrdijo” po česnu? Ker je Šola okusov prepričana, da je prav dolgčas najslabša začimba dobrojedstva, smo tokrat omako začinili po azijsko in odišavili po slovensko. Točno, tokrat lignji dišijo!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Lignje očistimo, obrišemo do suhega, prelijemo s 3 žlicami olja in premešamo, da se enakomerno namastijo. Limonsko travo in mlado čebulo narežemo na tanke rezine. Pehtranove lističe grobo sesekljamo.

2

Zmešamo preostalo olje, limonov sok, sladkor, limonsko travo, mlado čebulo, ribjo omako, pehtran in kari ter omako začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Na vročem žaru na hitro opečemo lignje (če jih pečemo predolgo, bodo trdi in gumijasti), jih pokapljamo z omako in takoj postrežemo. Odlična priloga so bučke z lisičkami in hrustljavimi drobtinami.

Oceni