Sestavine

  • 1 kg lososovega fileja s kožo v kosu
  • 6 žlic javorjevega sirupa
  • sol, kajenski poper
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 4 žlice narezanega svežega kopra
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 veliki tanki kumari
  • 3 žlice belega vinskega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 strok čilija
  • 4 žlice grškega jogurta

Uvod

Lososi imajo v naših ribarnicah, do koder ne plavajo, temveč letajo od daleč, zelo različne cene, med katerimi so razlike kar 1:3. Toda, razlika v kakovosti med lososom in lososom je še precej večja! Zato se ne splača kupovati poceni lososov. Posledično res dober losos ni pogosto na mizi, torej je zanj potreben tudi takšen recept – poseben!

Slabih receptov za lososa je še več kot slabih lososov. Zanje se ne splača kupovati dobrih lososov. Za dobrega lososa je z receptom, namreč, potrebno začeti že včeraj! Točno, dobri lososi ljubijo paco! Mi smo jo naredili iz javorjevega sirupa, ki je s svojo sladkostjo še poudaril maščobno sočnost lososa. Potem smo pa šli z njim na žar, toda nežno in posredno. Za razburljivost je poskrbela kumarična solata, ker smo jo razjezili s čiliji.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Lososu odstranimo kosti in ga obrišemo do suhega. Koromačeva semena opražimo v ponvi brez maščobe. Lahko jih pustimo cela ali grobo zdrobimo v možnarju. Javorjev sirup, žlico soli, koromačeva semena in koper zmešamo in s to marinado premažemo lososa po mesnati strani. Položimo ga v ustrezno keramično posodo s kožo navzgor, pokrijemo s prozorno folijo in obtežimo. Postavimo ga v hladilnik preko noči.

2

Naslednji dan vzamemo lososa iz hladilnika 1 uro pred pečenjem, ga rahlo obrišemo s papirjem in kožo premažemo z oljčnim oljem. Leseno deščico, na kateri bomo pekli lososa, namakamo v vodi najmanj 1 uro.

3

Kumari po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semenje in narežemo na 3 mm debele rezine. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. V kozici segrejemo kis, sladkor, 1/2 žlice soli in sesekljani čili. S toplo marinado prelijemo narezane kumare, dobro premešamo in pustimo stati 1 uro.

4

Pred serviranjem odlijemo tekočino in v kumare zamešamo grški jogurt. Začinimo s kajenskim poprom in po potrebi s soljo.

5

Žar močno segrejemo za indirektno pečenje. Lososa položimo na deščico, jo postavimo na žar in pečemo na indirektni temperaturi (250 stopinj) 10 do 15 minut. Serviramo ga s kumarično solato in krompirjevim pirejem s šalotko in panceto.

Oceni