Sestavine

  • 4 fileji lososa (a 130 g)
  • 50 g oluščenega sezama
  • 10 g solnega cveta
  • 4 žlice olja
  • 50 g masla
  • 2 posušena čilija
  • kajenski poper
  • 600 g brstičnega ohrovta
  • muškatni orešček
  • 300 ml sladke smetane
  • 100 g naribanega parmezana
  • sol črni poper
  • 1 žlica masla
  • grahovi kalčki

Uvod

Ne more biti vse in sploh ne vedno od ribiča ali lovca, iz gozda, s kmetije, njive ali domačega vrta. Včasih je treba v trgovino! Ni pa v njej potrebno kupovati (le) vrečk in gotovih, predelanih, industrijskih jedi. Lahko je včasih tudi zamrznjeni file lososa, če se boste le dovolj potrudili z njim.

Ker ima manj nadokusa, mu ga pač dodamo. Če njegova maščobnost ni dovolj izrazita, mu jo pač poudarimo. Če nas pusti hladne brez, nas zapeče z … Zato smo mu dodali maslo, čilije in sezam. Pa smo mislili, da je lososov v Šoli  okusov že dovolj.

Toda tudi to ne bi bilo dovolj brez priloge! Kdo nima rad brstičnega ohrovta? Preveč dvignjenih rok je bil pravšnji izziv, da smo mu spremenili obliko in mu dodali gratin. Noben ni več upal dvigniti roke.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 638 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Brstični ohrovt očistimo in blanširamo v vreli nesoljeni vodi 3 minute. Dobro ga odcedimo in stresemo v blender oz. sekljalnik. Dodamo malo soli in naribanega muškatnega oreščka ter grobo sesekljamo.

2

Model za narastke namastimo z maslom. Sesekljani brstični ohrovt, sladko smetano in večino parmezana dobro zmešamo, stresemo v model in poravnamo. Potresemo s preostalim parmezanom in pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut.

3

Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Nato ga skupaj s solnim cvetom v možnarju grobo zdrobimo. Lososove fileje rahlo popramo in povaljamo z vseh strani v sezamu. Čiliju odstranimo semenje in ga zdrobimo.

4

V veliki ponvi segrejemo olje in lososove fileje opečemo z vseh strani. Nato jih naložimo v ognjavarno posodo in postavimo v pečico za 3 do 4 minute.

5

Medtem segrejemo maslo in vanj zamešamo zdrobljeni čili. Grahove kalčke narežemo na 3 cm dolge kose. Na ogrete krožnike potresemo v pravokotnik grahove kalčke, nanje položimo pečene lososove fileje, jih prelijemo s čilijevim maslom in ob stran položimo kos brstičnega gratina. Na krožnik dodamo še krhelj limete.

Oceni