Losos ni riba iz naših vodah, kljub temu pa je na naših mizah zelo priljubljena. Dimljenih lososov so polne predjedi gostiln, ki z njimi mašijo pomanjkanje originalnih morskih idej, gojenih lososovih kotletov so polne ribarnice, ki s tem skrivajo pomanjkljive zveze z jadranskimi ribiči, a če imate srečo, se ob polnih zamrzovalnikih v naših trgovinah najde tudi kakšen primerek svežega lososa v hladilniku. Če je norveški in divji, je dražji, ga pa priporočamo, ker boste uporabili vsak najmanjši kos. Če ni, pa se boste bolj potrudili s pripravo in dodatki. Tukaj je za to deset predlogov.

Losos in gratiniran krompir z grahom

losos na krompirjevem gratinu s grahom4Na blagajniški trak položim zavitek svežega norveškega lososa. Ni poceni, kilogram je po 20 evrov. A fileji so debeli, čvrsti, zdravi, res sveži in losos ne meso ne vonja po lososu, temveč diši po morski svežini. Za dva in za ta recept je cena zato 8 evrov.

Ko čakam, traja, ker nakup pred menoj je velik. Vrečke, škatle, konzerve, paketi, zamrznjeno, pakirano, očiščeno, pripravljeno in, seveda, že skuhano. Nobena od teh gotovih jedi ne stane za dva kar 8 evrov. Pa še le pogreti jih je potrebno in je večerja po naporni službi gotova, za celo družino, ne le za dva.

Ta krompir pa je potrebno olupiti. Narezati na zelo majhne kocke. Dodati še sir, ki se lepo topi in je pikanten. Taleggio, na primer, ki pa se pri nas težko dobi. Le grah dovoljuje bližnjico, saj je znano, da je v Šoli okusov to edino živilo, ki ga tudi mi kupujemo vse leto zamrznjenega. In potem vse to še gratinirati, na štedilniku pa na kožo opeči debele rezine lososa. Da je koža hrustljava in da je meso še sočno. Ni nam lahko, kajne, nam dobrojedcem. Toda, se splača!

Lososov rillettes

lososov rilletesDebele dele lososovih filejev uporabite tako, iz tanjših pa ustvarite rilletes, ki lahko v hladilniku pričakuje nenapovedan obisk, ob praznikih napove svečano večerjo ali priredi ob poku penečega vina nepozaben večer.Rilletes je paté, venda bolj grob, ne tako pašteten, nekje vmes med terino in konfitom, skratka meso vloženo v maščobo. Lososov rilletes je vložen v olivno in kokosovo olje, svoje pa dodata še limeta in koriander, tako da po enem tednu zorenja nastane eksplozija okusov in arom, ki so ravno prav drugačne, da so atraktivne.

Tortilja pizza z lososom in avokadom

tortilla pizza losos3Zakaj je pizza tako popularna? Zaradi testa ali nadeva? Če je zaradi prvega, potem si je zanj potrebno vzeti čas. Tukaj je recept za dobro domačo pizzo, za katero pa se je potrebno odločiti že včeraj … Kaj pa, če se nam mudi? In če ne gre za testo, temveč za nadev?

Potem se da tudi hitreje. S kupljenim testom za pizzo? Ne bomo kupovali nekaj, kar je toliko boljše, če naredimo sami! To je prvo pravilo Šole okusov! To pa pomeni, da lahko kupimo tisto, kar sicer sami ne delamo … Zato smo naredilo pico s tortiljo!

Koruzni blini z lososom

koruzni blini in losos3Vem, težko je zdržati do poznega kosila, ki je predvsem poleti, ko se shladi šele z mrakom, dejansko ”po” večerji. Zato je nekaj hitrega za kosilo, ker pa to hitro tudi gre, je popoldan poln prekrškov, tako da zvečer, ko bi bil končno čas, zmanjka navdiha.

Poletne večerje so zato nekaj posebnega! To ni pozno kosilo, pa tudi ne zgodnja večerja. To je izgovor, da ob lepi luni ni potrebno pred televizor, ker je pod zvezdami miza za dva (ali več), na kateri ni potrebno veliko, temveč le, da je dobro, a hitro.

Šlo bi, torej, le z lososom na opečenem kosu kruha, z gosto smetano, kolobarjem čebule in brizgom limone. Še boljše pa je z blinom, ker je tako svež in sočen zaradi avokada in ker se z dimljenim lososom tako ujemata.

Grahova rižota in teriyaki losos

rizota z grahom losos terijaki2Terijaki omako smo tako dolgo zaman iskali na trgovskih policah, da smo se jo naučili zmešati sami doma. In spomin na rizibizi je bil že tako star, da je prišel čas za prenovo. Ker je bilo vse dobro že skuhano, je novo tako in tako samo variacija na staro. Losos je tako dobil nov okus, rižota novo barvo, polsuhi rizling pa novo najljubšo jed. Če je bila pred tem pesina čista juha, je potem lahko dolg nedeljski sprehod, saj bi se bilo po takšnem lahkem kosilu, ki razveseli dušo, škoda zlekniti pred televizor.

Losos z zelišči v foliji

Ona je hotela kuhano, on pa pečeno. Zato je zanjo dal lososa v folijo, zase pa folijo na žar. Kar je vmes natrgal na zeliščnem vrtu, je zadovoljilo oba. Oziroma vse tri, saj je še kuža dobil svoj zavitek, namesto s koriandrom z bučko, in z manj začimbami.

Losos se pusti na žaru speči le s kožo, pa še potem se ne more odločiti, bo koža hrustljava ali bo meso izsušeno. Zato je folija najboljša rešitev, v njej ostane riba sočna, zelišča pa ji nevtralizirajo maščobnost. Žar naj bo vroč in vse skupaj naj traja le nekaj minut.

Polenta polnjena z lososom

Ideja je doma v restavraciji hotela Marina, kjer Ivica Evačič – Ivek polento gratinira, ko jo napolni s polenovko in divjimi šparglji. Za domačo rabo smo uporabili lososa in mlado čebulo.

Primer, kako iz tople predjedi lahko nastane celotno kosilo, še posebej, če je v hladilniku ostalo še nekaj čajne juhe iz mlade čebule za začetek. Popolno vegetarijansko kosilo, po katerem se dan ne skrajša, temveč podaljša. Ob lososu je tudi dimljeni, da je njegov nadokus še bolj izrazit, za gratiniranje smo uporabili zbrinca, ker je mlajši od parmezana in brez ”mesnega” (umami) okusa. Ker je dobro, tako namesto ene lahko pojemo kar tri polentine ”mafine”.

Lososova pita s pirejem

Proteini (v našem primeru losos in kozice; v najbolj znani pastirjevi piti pa mleto meso) so z zelenjavo (tukaj koromač in por) zaliti z ribjo juho in prekriti s škrobom (krompirjev pire), ki v pečici ustvari z dušenjem sočno notranjost in s pečenjem hrustljavo zunanjost.

Edina težava te jedi je njeno ime. Ker to pravzaprav ni pita, saj nima nobenega dna iz testa. Američani pravijo temu hot dish, Angleži pie, česar Nemci sploh ne prevajajo, glede na način priprave pa je to za Francoze kar gratin.

Da nimamo pravega slovenskega poimenovanja, pa so krive množične kuhinje. V menzah in njim podobnih prehranjevalnicah namreč zelo radi pripravljajo takšne ”vroče jedi”, ki jih spečejo zjutraj, servirajo pa ves dan. Toda, ko ”pita” pride na mizo neposredno iz pečice, ko izpod skorje zadiši in ko se nefotogenična gmota s krožnika v ustih spremeni v družinsko tradicijo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, ga ni boljšega kosila!

V jedi, v katero lahko ”vržete” vse, so pomembni detajli! Koromač in por, torej, najprej popecite, nikar ne pozabite omake obarvati z žafraniko, skorje pa z dodajanjem parmezana v pire.

Losos s tartufi v riževem papirju

Dvoje na mah: rižev papir za zvitke varuje lososa, da se med pečenjem ne izsuši, hkrati pa ob zaščitni vlogi tudi poletnim črnim tartufom, ki jim sicer zmanjka značilne in močne sladkobne arome, doda dve novi značilnosti, hrustljavost (kot tekstura) in zapečenost (kot aroma). Kar pa ostane od tartufa, ki poleti zraste bolj radodarno, pa uporabimo v krompirjevem pireju, ”zabeljenem” s kumaro. Preprosta jed z malo kuharskega napora tako s pomočjo kakovostnih sestavin – poletni tartufi so dosti cenejši od zimskih belih – postane elegantna, kar slavnostna jed. A vseeno ne čakajte na posebno priložnost, ko tartufe dobite, jih čim prej porabite.

Lososov tatar na čipsu

cips losos tatar2Ker lososa ne potrebujete veliko, saj gre za majhne grižljaje, investirajte v boljšo kakovost. Enako velja za čips, pri katerem pa je pomembna tudi embalaža. Čips v vrečki je zdrobljen, za to jed pa potrebujete celega. Ker je dovolj okusa v tatarju, mora biti čips le krompirjev, brez dodanih okusov. Grenivko dobro odcedite na cedilu. Ne naložite takoj preveč čipsov, da jih ne bo razmočilo.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,