Uvod

Pričetek pomladi v kuhinjo prinese številne sezonske sestavine, ki iz loncev in krožnikov preženejo vonj po kislem zelju in enoločnicah ter ga nadomestijo s svežino in lahkotnostjo. Polja ozelenijo, na travnikih iz zemlje pogleda prvi čemaž in na gozdnih tleh skozi listnate preproge lanske zime pogledajo prve gobe. Gobe spomladi? Seveda! In to ne kar neke gobe, temveč prava gobja specialiteta – mavrahi.

Zaradi svoje kratke sezone rasti ga je v gozdovih mogoče najti zgolj nekaj tednov v letu, ko se pomlad počasi preveša v poletje ali pa izjemoma ob koncu mile zime. Kadar torej izkušeni gobar odkrije rastišče mavrahov, ga ohrani kot največjo skrivnost in se ponje vrača naskrivaj. Doma jih popari, skuha ali popraži na maslu, saj surovi niso niti okusni, še manj pa užitni. Najlepše primerke takoj zakuha v juho ali omake, preostanek pa posuši ali konzervira v olju. Še posebej rad jih umeša v smetano, ki se zaradi značilne teksture hitro vpije v gobje meso in ustvari značilni aromatični okus in vonj, ki popestri tudi najbolj dolgočasne zrezke in testenine.
V kraljestvu mavrahov...

  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: Različno
 
Postopek
1

MAJHNE DOBROTE ZA VELIKE UŽITKE

2

KO UDARI LAKOTA

Oceni