Sestavine

  • 1 kopun (teža 2 kg)
  • 200 g kruhovih kock (ca. 3 žemlje)
  • 1 šalotka
  • 200 ml mleka
  • 75 ml olja
  • 2 jajci
  • 2 žlici majarona
  • 1 žlica timijana
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 100 g šampinjonov
  • 1 žlica moke
  • 3 žlice akacijevega medu
  • 1 žlica pomarančnega likerja
  • 10 velikih krompirjev
  • 1 žlička mlete kumine
  • lovorov list
  • 4 žlice masla

Uvod

Petelini so tako bojeviti, da med svojim petelinjenjem včasih kar pozabijo zobati. Njihove mišice so potem sicer dobre za tekanje za kurami, niso pa najboljše za grizenje. Tukaj nastopijo kopuni, ki jim bojevitost odvzamejo s kirurškim posegom, kar pa je boleče. Zato je boljši prehranski način, ki s črno deteljo in drugimi zelišči iz divjih petelinov naredi krotke evnuhe - kopune. Več o tem je tukaj.

Takšni zeliščni kopuni imajo nato osem mesecev časa tako za tekanje kot zobanje, kar iz njih ustvari najbolj zaželeno perutnino. Pravi ”ptič” za božič, torej. Polnjen je s kruhovim nadevom, podložen s sočnim krompirjem, hrustljav pa z medom. Srečno novo leto!

...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 3 ure
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2009, Dolc
 
Postopek
1

Šalotko drobno sesekljamo. Šampinjone narežemo na kocke. V ponvi segrejemo žlico masla, opražimo šalotko in gobe ter solimo. Kruhove kocke prelijemo z mlačnim mlekom, premešamo in dodamo olje, jajci, šalotke s šampinjoni, 1 žlico majarona, timijan in moko. Dobro premešamo in krepko začinimo s soljo in poprom. Pustimo stati 10 minut.

2

Kopuna zunaj in znotraj obrišemo do suhega in rahlo solimo. Nadevamo ga s kruhovo maso in zašijemo odprtino. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Nadevanega kopuna položimo v velik globoki pekač in dolijemo 500 ml vode. Pekač postavimo na spodnjo rešetko in kopuna počasi pečemo 2 uri in 20 minut (za vsak kg računamo ca. 70 minut pečenja). Med pečenjem kopuna ne polivamo.

3

Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Zmešamo jih s soljo, preostalim majaronom, kumino, poprom, lovorom in stopljenim maslom. Po 70 minutah pečenja pod kopuna na dno pekača razporedimo krompir.

4

Zmešamo med in pomarančni liker ter s tem premažemo kopuna 40 minut pred koncem pečenja, da dobimo hrustljavo kožo. Pred serviranjem kopuna razrežemo in ga serviramo z nadevom, jabolčnim hrenom in pečeno zelenjavo iz pečice (pri pripravi izpustimo krompir) ter dušenim rdečim zeljem.

Oceni