Nadevan kopun
Sestavine
- 1 kopun (teža 2 kg)
- 200 g kruhovih kock (ca. 3 žemlje)
- 1 šalotka
- 200 ml mleka
- 75 ml olja
- 2 jajci
- 2 žlici majarona
- 1 žlica timijana
- sol, sveže mleti črni poper
- 100 g šampinjonov
- 1 žlica moke
- 3 žlice akacijevega medu
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 10 velikih krompirjev
- 1 žlička mlete kumine
- lovorov list
- 4 žlice masla

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 3 ure
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2009, Dolc
Šalotko drobno sesekljamo. Šampinjone narežemo na kocke. V ponvi segrejemo žlico masla, opražimo šalotko in gobe ter solimo. Kruhove kocke prelijemo z mlačnim mlekom, premešamo in dodamo olje, jajci, šalotke s šampinjoni, 1 žlico majarona, timijan in moko. Dobro premešamo in krepko začinimo s soljo in poprom. Pustimo stati 10 minut.
Kopuna zunaj in znotraj obrišemo do suhega in rahlo solimo. Nadevamo ga s kruhovo maso in zašijemo odprtino. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Nadevanega kopuna položimo v velik globoki pekač in dolijemo 500 ml vode. Pekač postavimo na spodnjo rešetko in kopuna počasi pečemo 2 uri in 20 minut (za vsak kg računamo ca. 70 minut pečenja). Med pečenjem kopuna ne polivamo.
Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Zmešamo jih s soljo, preostalim majaronom, kumino, poprom, lovorom in stopljenim maslom. Po 70 minutah pečenja pod kopuna na dno pekača razporedimo krompir.
Zmešamo med in pomarančni liker ter s tem premažemo kopuna 40 minut pred koncem pečenja, da dobimo hrustljavo kožo. Pred serviranjem kopuna razrežemo in ga serviramo z nadevom, jabolčnim hrenom in pečeno zelenjavo iz pečice (pri pripravi izpustimo krompir) ter dušenim rdečim zeljem.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte šeZa nadaljevanje postopka si oglejte še