Sestavine

  • 8 kotletov morskega psa
  • 3 žlice sveže naribanega hrena
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • 125 g moke
  • sol, črni poper
  • 4 žlice moke za paniranje
  • 10 žlic drobtin
  • olje za cvrenje

Uvod

Fish & chips, pravzaprav, (angleški) street food. A zaradi tega to ni manjvredna hrana; kvečjemu je ravno obratno. Angleži so zelo ponosni na svojo nacionalno ulično jed, zato je njena kakovost zelo pomembna - riba, panada, začimbe, omaka, krompir … Čeprav so zamrzovalne skrinje blagovnih centrov polne rib in krompirja za cvrtje, se je za dober fish & chips potrebno bolj potruditi.
Riba. Biti mora čvrsta in sočna! Zato smo izbrali morskega psa.
Panada. Biti mora hrustljava, a pusti ribi mora dodati tudi okus! Zato smo za panado naredili jajčno testo in ga začinili s hrenom.
Omaka. Biti mora! Zato je tukaj.
Krompir. Tukaj....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: penina Brut reserve, Colnar
 
Postopek
1

Jajci, smetano, mleko in 125 g moke zmešamo v gostljato gladko testo. Rahlo solimo in vanj zamešamo naribani hren. Pustimo stati 10 minut.

2

Ribje kotlete začinimo s soljo in poprom, pomokamo, potopimo v jajčno maso, malce odcedimo in narahlo povaljamo v drobtinah.

3

V veliki teflonski ponvi segrejemo olje (naj sega 2 cm visoko) in panirane kotlete zlato rjavo ocvremo na obeh straneh. Ocvrte kotlete odcedimo na kuhinjskem papirju.
H kotletom za pravi fish & chips ponudimo žametno omako z vloženimi limonami in pomfrit s papriko iz pečice.

Oceni