Sestavine

  • 2 kosa piščančjih prsi s perutnimi kostmi (supreme)
  • 100 g masla
  • 2 stroka česna
  • 1 bio limona
  • 4 vejice svežega žajblja
  • 100 g mehkega masla
  • sol, poper
  • 2 žlici oljčnega olja

Uvod

Piščančja prsa s kožo, ki se jih drži stegno peruti, imajo že ime takšno – supreme -, da se jih ne spodobi površno odpraviti na prevroči maščobi s predolgim mučenjem, kar njihovo sočnost izsuši in supreme-uniči. Torej, nekaj posebnega! Pečen piščanec z maslom in limono uporablja maslo, da z njim pod kožo zaščiti nežno meso, in gratin, ki je že s krompirjem predstavnik visoke kuhinje, z rumeno kolerabo in vijoličnim krompirjem, da še pridobi na žlahtnosti.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Riesling 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 150 stopinj. Olupljeni česen zelo drobno sesekljamo. Limonino lupino nastrgamo in limono stisnemo. Žajbljeve liste fino sesekljamo.

2

Maslo penasto umešamo z ročnim mešalnikom. Dodamo žajbelj, česen, limonino lupino in 2 žlici soka. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter temeljito premešamo.

3

Piščančje prsi umijemo, obrišemo do suhega in s prsti previdno ločimo kožo od mesa. Pod kožo porazdelimo tretjino limonovega masla, nato prsi začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje in prsi pečemo s kožo navzdol na srednji vročini 2 minuti. Obrnemo in pečemo še 2 minuti.

4

Prsi položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Po vrhu porazdelimo malo limonovega masla in pečemo v sredini pečice 35 do 40 minut. Pred serviranjem preostalo maslo segrejemo v kozici. Na ogreta krožnika nalijemo v sredino limonovo maslo, nanj položimo pečene prsi in serviramo z gratinom kolerabe in vijoličnega krompirja.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)