Pikantni brusnični kompot
Sestavine
- 300 g zmrznjenih brusnic
- 2 rdeča čilija
- 5 žlic sladkorja
- 200 ml ribezovega soka
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- sol
- poper
![](https://www.solaokusov.si/wp-content/uploads/2015/03/vivi-logo-dark.png)
Uvod
Ko so brusnice v džemu, delamo kar dve napaki: da jih vedno ponudimo k divjačini in da jih nikoli ne ponudimo h kaki drugi jedi! Seveda se brusnice s svojo kislo-grenko sladkostjo odlično ujemajo z jetrno-oreškastim okusom divjačine, toda napačne niso brusnice, temveč njihov vedno enak trgovinski džem, ki je predvsem dosti preveč sladkorno-sladek. Zato je potrebno narediti iz kupljenih brusnic domači kompot, pri katerem sami nadzorujemo sladkorni vpliv, imamo pa tudi možnost, da osnovnim okusom dodamo še pikantnega. In ko imamo vloženih nekaj kozarcev svojega pikantnega brusničnega kompota, bomo hitro rešeni tudi druge napake, saj bomo kozarec lahko odprli vselej, ko bo ob mesu še kakšna štruca.
- Kategorija: Zima
- Količina: 3 kozarci a 120 ml
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 15 minut
Čilija prerežemo na polovico, odstranimo semena in ju drobno sesekljamo. V manjšem loncu sladkor svetlo rjavo karameliziramo, dolijemo sok in kis ter kuhamo na srednji vročini, da se karamela raztopi.
Dodamo brusnice in narezani čili ter kuhamo na srednji vročini, da brusnice počijo in se omaka malce zgosti. Brusnični kompot rahlo solimo in popramo ter ga takoj prelijemo v sterilizirane kozarce. Zapremo jih z navojnim pokrovom in obrnemo na glavo za 5 minut. Rok trajanja je najmanj 6 mesecev.