Sestavine

  • 2 velika gomolja zelene (a 550 g )
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 4 lovorovi listi
  • 2 žlici sojine omake
  • 6 žlic balzamičnega kisa
  • 5 žlic medu
  • 20 g masla
  • 1 skodelica drobtin z dimljeno šunko

Uvod

Ker delamo od doma prisilno, v korona-izolaciji, je v vsem slabem vsaj to dobro, da lahko začnemo (spet) kuhati … Ker tisto, ko pridemo vedno prepozno iz službe, vedno preveč lačni in z vedno premalo časa, in zato posledično vedno nekaj le odtajamo, pogrejemo, ocvremo ali pa kar naročimo, ni kuhanje. Kuhanje je šele takrat, ko se dolgo peče … Peče pa se zato, da ni potrebno dolgo kuhati …

Zato bi jo lahko imenovali kar korona-zelena. 

Za Grke je bila zelena afrodiziak in z njo so si zdravili mačka. Zelena ima idealno kombinacijo vitaminov  skupine B, bogata pa je tudi z vitaminoma C in E. Zelena je za živce, ugodno vpliva na počutje, pomaga pri dihanju ob prehladih … Mar ni zelena idealna za boj proti korona virusu?!

Zato, če že moramo biti doma, potem prižgimo pečico tri ure prej, nato pa si namesto zrezkov privoščimo takšen steak iz zelene! Drobtine iz slanine in panko drobtin pa nepredušno zaprite in jih še večkrat tako s pridom uporabite....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 25 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Gomolja spodaj poravnamo z nožem, temeljito umijemo in obrišemo do suhega.

2

Natremo ju z oljem, položimo na peki papir na pekač in postavimo v pečico za 2 uri 15 minut.

3

Medtem za glazuro v lončku segrejemo sojino omako, balzamični kis in med ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Vmešamo maslo in kuhamo še 1 minuto do homogene glazure.

4

10 minut pred koncem pečenja zeleno zgoraj zarežemo z nožem 2 cm globoko in v zareze zataknemo lovorove liste. Gomolje premažemo z glazuro in postavimo nazaj v pečico. Med pečenjem jo še nekajkrat premažemo.

5

Pečeno zeleno razrežemo na poljubno velike krhlje, naložimo na servirni pladenj, potresemo z drobtinami in pokapljamo s preostalo glazuro. Okrasimo s svežimi zelišči.

Oceni
1234