Kar nekaj je najlepših mest na svetu, toda katalonska prestolnica je med njimi čisto na vrhu!

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

Nič čudnega, da je Barca najboljši nogometni klub na svetu. Če pa je doma v Barceloni … Kar nekaj je najlepših mest na svetu, toda katalonska prestolnica je med njimi čisto na vrhu! Podnebje, lega, zgodovina, kultura, arhitektura, umetnost, design, moda, nočno življenje, bogastvo, urejenost, čistost, kulinarika. Razlogov kolikor hočeš, da je res najboljše kupiti karto za avtobus z odprto streho in se voziti od ene znamenitosti do druge, za zvečer pa pravočasno rezervirati!

Najboljše izhodišče je Placa Catalunya, živahno središče Barcelone, od koder se gre navzdol po Rambli v Barri Gòtic in do morja, navzgor po Passeig de Gracia nakupovat v prestižne trgovine in nato še naprej, seveda z modrim tramvajem, na Tibidabo, kjer je razgledni dokaz, da je bog dal Barceloncem res vse, kar je imel, desno do še vedno nedokončane in ogromne bazilike Sagrada Familia, življenjskega dela Antonia Gaudija, ki je arhitekturno tako zaznamoval svoje mesto, da so zdaj po celi Barceloni vrste turistov pred vhodi v zgradbe z valovitimi balkoni, sprehajalnimi strehami in gaudijevskimi ornamenti, in levo do parkov, muzejev, razgledišč in olimpijskih prizorišč Mont Juica, ali pa z metrojem, avtobusi, taksiji, kolesi … kamorkoli po prelepem mestu, v katerega se da iz Slovenije najugodneje leteti iz Trevisa.

 

 

Barcelona je 1888. organizirala Svetovno razstavo in njena arhitektonska dediščina še zdaj daje mestu prepoznavnost ter trajnostni pečat. Leta 1992 je Barcelona organizirala olimpijske igre in od njih bo mesto živelo še vsaj naslednjih sto let. Barcelona ima le 1,6 milijona prebivalcev, toda vseeno je eno najbogatejših mest in gospodarskih, turističnih, trgovskih, kulturnih središč na svetu. Predvsem pa je v Barceloni vedno toplo in vedno se tam dobro je!

Via Veneto je tradicionalna eleganca, ki preseneti s posluhom za sodobnost. Hisop je avantgarda, ki razveseli s ceno. Abac je vrhunskost nove katalonske kuhinje, ki navdušuje za 3, ne le za 2, mišelinki. Monvinic je morda najboljši vinski bar na svetu, v katerem ljubijo – tudi – slovenska vina. Tri tisoč vin z vsega sveta, ki jih cela brigada someljejev tudi odlično in vzorčno predstavi.

Enkrat prihodnjič bodo zato prišli na vrsto Tickets, Moments, Lasarte, Dos Palillos … Vmes, med jutranjimi churrosi in večernimi zvezdicami, pa, seveda, tapasi, v Bornu, kjer sta El Xampanyet in Cal Pep skoraj soseda, in na tržnici La Boquerii, kjer je v Kiosko Universal največja gneča, pri Clemensu bolj mirno, ker je na drugem koncu, a najboljši je Pinotxo, ker je najstarejši, toda (še) vedno isti.

 • Cal Pep

  Že dvakrat je bil tapas bar Cal Pep v barcelonskem predelu Born zaprt, tokrat pa nam je le uspelo. Ko si uspeš izboriti stol za šankom, je v kozarcu cava, na krožniku pa opečeni kruh s paradižnikom.

  aida barcelona cal pep zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Morski tapasi

  Potem so vongole s chorizom in vinom, medtem ko cvrejo barcelonski fritto misto. Morske tapase sklene tunov tatarec. Potem zmoreš le še katalonsko kremšnito.

  aida barcelona cal pep školjke
  od
  Avtor slike: UME
 • Trampera tortilla

  Toda nekje vmes je v Cal Pepu obvezno še krompirjeva tortilla, ki jo premažejo z alliolijem (česen, olje). Tortilla (krompir, jajce) je polnjena s krompirjem, čebulo in chorizom.

  aida barcelona cal pep omleta
  od
  Avtor slike: UME

Pa se je začelo čisto drugače … Pogledal sem na mestni zemljevid in ugotovil, da je najin hotel povsem blizu dolge avenije Diagonal. In potem sem pogledal v zapiske, ki sem jih pripravil za napad na barcelonsko kuhinjo, ter ugotovil, da je na Diagonalu restavracija Rancho Grande. Torej, gremo!

Ker je (bil) Rancho Grande na številki 73, midva pa sva v metro vstopila na številki 400 in še malo, sva se odpeljala pač kar do končne postaje. Toda bila je nekam blizu… Pri številki 200 in še nekaj!

Septembra je v Barceloni še zelo vroče. Tudi konec septembra. Še bolj vroče pa je na Diagonalu, ki se iz mesta počasi steka v morje. Bolj sva hodila, manj hiš je bilo in vedno manjše so bile. Ter v slabšem stanju. Taksija nikjer, avtobusa tudi ne, številke pa so se premikale mimo naju po polžje.

V eni uri sva bila pred številko 73. Pravzaprav številke sploh ni bilo, saj tudi viseti ne bi imela kje, saj je bila hiša porušena. razen pritličnega dela, ki je zmogel vrata, skozi katera sva opoldne zagledala enako sliko kot v reviji, ki naju je navdušila za obisk Rancho Grande. Pod stropom debele kite paradižnikov in feferonov, na steni majhen televizor, na mizah rdeči karirasti prti, na eni strani štedilnik, na drugi odprti kamin, sredi pa le ena miza zasedena. In za njo znana obraza, gospodar in gospodarica. Sredi kosila. Midva sva jim po slovensko kazala, da bi jedla, onadva pa sta nama nazaj pošiljala enake kretnje po katalonsko. Midva bi jedla, onadva pa sta jedla. In je bila zato gostilna zaprta. Torej smo šli, spet nazaj po Diagonalu. Zato je Barcelona na Šoli okusov – da boste vi natančno vedeli, kam, kdaj, kako!

 

NAJVEČ SRČKOV:

ABAC
Avantgardna kuhinja, noben barcelonski chef trenutno ne kuha bolj fantazijsko kot Jordi Cruz. preberi več…
Avenida Tibidabo, 1, OT Sant Gervasi
+34 933 196 600
www.abacbarcelona.com
odprto vsak dan

HISOP
Od leta 2001 chef Orio Ivern Bondia nadgrajuje katalonsko kuhinjo, na prvem mestu pa je njegova ljubezen do domačih sestavin. Nenavadne kombinacije, fair cene. preberi več…
Passatge de Marimon 9, OT Sarria
+34 932 41 32 33
www.hisop.com
nedelja zaprto, v soboto samo večerja

VIA VENETO
Katalonska kuhinja z novodobnim pridihom. Družina Monje vodi to klasično restavracijo od leta 1978. Belle-epoque pohištvo in težke zavese. Katalonsko-mediteranska kuhinja, prvovrstne sestavine. Najboljša vinska karta. Chef Sergio Humada. preberi več…
Carrer de Ganduxer, 10, OT Sarria
+34 932 00 72 44
www.viaveneto.es
nedelja zaprto, v soboto samo večerja

TICKETS

aida barcelona tickets 1

Prelivajoče barve, divji bar, stoli in mize. Brata Ferran in Albert Adria sta si zgradila tapas kraljestvo. Tekoči gambasi s sojo in ingverjem nakazujejo, da tukaj v ponudbi niso navadni tapasi. Težko do rezervacije.
Avinguda del Parallel 164 OT Eixample
+34 932 32 42 53
www.ticketsbar.es
nedelja in ponedeljek zaprto, rezervacija samo online vsaj 2 meseca vnaprej

RAD DOBRO JEM:

DOS PALILLOS
Albert Raurich je samosvoj učenec Feranna Adrie in najraje išče navdihe v azijski kuhinji. Torej azijski tapasi! Originalni okusi, atraktivnen degustacijski meni. Žena je Japonka. Moderni bar z jedilnico, iz katere lahko opazuješ kuharje pri delu.
Carrer d’Elisabets 9, OT Raval (v hotelu Casa Camper)
+34 933 04 05 13
www.dospalillos.com
nedelja in ponedeljek zaprto, torek in sreda samo večerja

LASARTE
Podružnica baskovske kuharske zvezde Martina Berasateguija, chef je Paolo Casagrande, restavracijo je odprl 2006. Eleganten ambient, jedi so kreativno mediteranske.
Mallorca 259, OT Eixample (v hotelu Condes de Barcelona)
+34 934 45 32 42
www.restaurantlasarte.com
nedelja in ponedeljek zaprto

ESCOLA SUPERIOR D’HOSTALERIA DE BARCELONA
Kovnica bodočih zvezd barcelonske gastronomije; šola ima dve cenovno ugodni restavraciji L’Escola in L’Ham.
Passeig del Taulat 243
www.eshob.com
sobota in nedelja zaprto

MOMENTS
Carmen Ruscalleda (restavracija Sant Pau v Sant Pol de Mar) in sin Regie, ki je chef v Moments. Inovativna katalonska kuhinja.
Passeig de Gracia 38-40, OT Eixample (v hotelu Mandarin Oriental)
+34 931 51 88 88
www.mandarinoriental.com
nedelja in ponedeljek zaprto

CELERI
Rezultat bio-market iniciative “Tribu Woki” s fokusom na osmih sezonskih in biološko pridelanih vrstah zelenjave, iz katerih nastajajo veganske, vegetarijanske in mesne specialitete, pripravljene z ljubeznijo in domišljijo.
Passagte Marimón 5
+34 932 529 594
www.tribuwoki.com
nedelja zaprto

BAR CANETE
Lastniki iz Seville, kjer je tradicionalna španska kuhinja še danes del kulinarične kulture, gostom ponujajo košček Andaluzije, s ščepcem katalonske kuhinje.
Carrer de la Unió
+34 932 703 458
www.barcanete.com
nedelja zaprto

MIMOJEDE:

CAL PEP

aida barcelona cal pep 1

Legendarna tapas institucija, znana predvsem po morskih tapasih, obvezno je treba poskusiti fritirane morske sadeže. preberi več …

Placa de les Olles 8, OT Born
+34933 10 79 61
www.calpep.com
nedelja zaprto

2254 RESTAURANT
Še en odličen tapas bar, izredno popularen (tudi) med domačini. Chef Nuncio Cona ustvarja moderne različice legendarnih španskih prigrizkov, gosti pa vsi skupaj sedijo za skupno dolgo mizo, kar še pripomore k toplem vzdušju.

Consell de Cent 335
+34 935 286 002
www.restaurante2254.es
v ponedeljek in torek zaprto

EL XAMPANYET

barcelon xampanyet tapas-1
Od leta 1921, tja se gre na sardele in cavo. Ozko, polno, veselo, pristno, zunaj in na ulici.

Carrer de Montcada 22
+34 933 19 70 03
ponedeljek zaprto

PINOTXO

Na tržnici Boqueria, za kosilo krepka hrana, obvezno čičerika s krvavico.

Boqueria 66-67, La Rambla 91
+34 933 17 17 31
www.pinotxobar.com
nedelja zaprto

KIOSKO UNIVERSAL
Na tržnici Boqueria, školjke in vampi, a tudi ocvrte artičoke. Gneča.

Carrer la Rambla, 91
+34 933 17 82 86

BUBO
Večkrat nagrajeni patissier Carles Mampel peče odštekane torte. Filigransko drobno pecivo in pisani desertni kozarčki.

Capuxtes 10 (El Born)
www.bubo.ws
nedelja in ponedeljek zaprto

VINSKI BARI

MONVINIC

Hipermoderni stilistični vinski raj, v katerem številni someljeji skrbijo za tisoče vin iz vseh vinskih dežel na svetu. Tudi moderna restavracija. preberi več …
Diputacio 249, OT Eixample
+34 93272 61 87
www.monvinic.com
sobota in nedelja zaprto

CATA 1.81
Majhen vinski bar v moderni beli in sivi barvi. Na karti so samo španska vina, vsaj ducat jih je vedno na kozarec. K vinu postrežejo originalne tapase.
Carrer Valencia 181, OT Eixample
+34 933 23 68 18
www.cata181.com
nedelja zaprto

MONT BAR
Udoben bar, v katerem se bodo ljubitelji dobrih vin počutili kot doma. Na zalogi je več kot 250 znamk vin, lokal pa velja tudi med domačini za priljubljeno destinacijo za kozarček po delu.
Carrer de la Diputació
+34 933 239 590
www.montbar.com

OGLED

CASA MILÀ (LA PEDRERA)
Gaudijeva zadnja stavba, mojstrovina betonske gradnje s stebri, brez nosilnih notranjih sten. Na najbolj mondenem barcelonskem bulevarju Passaig de Gracia, na katerem je razen prestižnih blagovnih znamk v izložbah vredna ogleda tudi Gaudijeva stavba Casa Batllo.
Provença 261-265

PARK GÜELL
Park kot umetnina, v njem je tudi Gaudijeva hiša – muzej.

MUSEO PICASSO
Večinoma mladostna dela največjega umetnika 20. stoletja. Za vmes, med enim in drugim obiskom tapas bara.
Carrer Montcada 15-23

CAMP NOU
Svetišče, največji nogometni stadion v Evropi, sveto mesto navijačev najboljšega kluba na svetu FC Barcelone.

SAGRADA FAMILIA
Najbolj znana barcelonska cerkev in največja Gaudijeva mojstrovina, ki pa jo še vedno gradijo. Dolga čakalna vrsta za ogled.

NAKUP

LA BOQUERIA
Najlepša barcelonska tržnica, v kateri pa je takšen naval turistov, da je nakupovanje skoraj nemogoče. Toda, videti, doživeti, vonjati in na stojnicah okušati!
La Rambla 91
nedelja zaprto

VILA VINITECA
Vinska trgovina z velikansko ponudbo vin, cave in sherryjev, že od leta 1932. Ustanovljena kot trgovina za kramarijo, tri generacije kasneje pa je že sodila med najbolje vinske in delikatesne trgovine v Barceloni. Nasproti tudi delikatesa z regionalnimi specialitetami; 350 vrst sirov.
Carrer del Agullers 7 (El Born)
www.vilaviniteca.es
nedelja zaprto

FORN BALUARD BARCELONETA
Pekarna blizu morske promenade v Barcelonetti.
Carrer del Baluard 38-40
www.baluardbarceloneta.com

SPANJE

CATALONIA SQUARE
Cenovno ugoden hotel v središču mesta na trgu, na katerem se začenjajo in končujejo vsi barcelonski potepi. Popoldanski brezplačni hladno-topli prigrizki.
Ronda Sant Pere 9
+34 933 02 33 86
www.hoteles-catalonia.com

ZABAVA:

Monvinic, vinski bar

Zadnje urejanje: 19. maja 2016

Za nekatere je med najboljšimi petimi vinskimi bari na svetu (Food & Wine), za nekatere najboljši, v katerem so bili (The Wall Street Journal). Za naju je bil najboljši vinski bar za silvestrovanje na Zemlji.   Zato moram začeti drugo jutro. Ko smo se poljubili s kuharji, someljeji in gosti…