Za nekatere je med najboljšimi petimi vinskimi bari na svetu (Food & Wine), za nekatere najboljši, v katerem so bili (The Wall Street Journal). Za naju je bil najboljši vinski bar za silvestrovanje na Zemlji.

 

Zato moram začeti drugo jutro. Ko smo se poljubili s kuharji, someljeji in gosti iz vsega sveta in se podali na jutranji sprehod po ulicah Barcelone, je že med vrati Isabelle Brunet, direktorica Monvinicovih vinskih svetovalcec, za slovo sporočila: ”Lepo pozdravite slovenske vinarje. Recite jim, da tukaj ljubimo njihova vina!”

Potrebujete še kak dokaz več, da je vinski bar v središču Barcelone, nekaj korakov stran od Placa Catalunya, hipermoderni stilistični vinski raj, v katerem šest vrhunskih someljejev skrbi za tri tisoč vin na ipadovi vinski karti, z barom, restavracijo, vrtom, knjižnico, kletjo, klubom, celo fastVinicom (sendviči, solate, vina za domov), najboljši na svetu? Somelje, ki je z Gašperjem Čarmanom tekmoval na svetovnem prvenstvu vinskih svetovalcev (tudi on, žal, ni zmagal), je med natakanjem sauvignonassa Valterja Mlečnika prišepnil: ”Od nocojšnjih mi je ta najbolj všeč. Pa tudi vedno več gostov ceni macerirana, do narave prijazna bela vina.”

 


 

Barcelona je mesto, v katerem na vsakem vogalu diši po katalonski kuhinji in v vsakem baru se začne s katalonsko penečo cavo in nadaljuje z mirnimi katalonskimi vini. Toda v vinskem baru Monvinic so na vinski karti vina iz vseh svetovnih vinskih dežel in med njimi jih tedensko menjujejo do 50 na kozarec, prav tako iz vsega sveta. Kuhinja sicer ni tako moderna kot ambient, a vseeno ni zgolj patriotska. Monvinic je globalni vinski bar in njegova kuhinja uporablja katalonske sestavine na eklektični način. V njem lahko okušate najboljša vina na svetu, a prav tako si lahko takoj zraven natočite sami poceni in tudi za domov. Branje vinske elektronske tablice je vinski seminar, na katerem dobiš izčrpne informacije o vinarju in njegovih vinih, vključno z najbolj cenjenimi vinskimi kritikami. Isabelle Brunet je prekaljena vinska svetovalka z izkušnjami iz vrhunskih restavracij v Angliji, Avstraliji in Španiji. V Monvinicu se spoznajo na vino!
 


 

Monvinic
Diputacio 249, OT Eixample
sobota in nedelja zaprto
www.monvinic.com

 
 

Tags: , , , ,