Od pizze, ki ni le verace, temveč tudi fritta, do mišelink v mestu, kjer se življenje podnevi in ponoči odvija na ulici
NAJVEČ SRČKOV:
Palazzo Petrucci
Chef Lino Scarallo je leta 2006 odprl restavracijo z željo, da tradicionalne jedi posodobi in to mu je tudi uspelo. Danes je to najboljša restavracija v Neaplju, z 1 Michelinovo zvezdico.
Piazza San Domenico Maggiore 4
+39 081 552 4068
www.palazzopetrucci.it
V starem delu Neaplja, kjer je več cerkva kot hiš, je palača Petrucci, ki je pred desetimi leti dala ime restavraciji. Palazzo Petrucci s chefom Linom Scarallom je prva v Neaplju dobila Michelinovo zvezdico. Leta 2016 se je z ene zgodovinske lokacije preselila na drugo, iz centra mesta na plažo v zaliv Posilipo, v palačo Villa Donn’Anna. Še vedno z (eno) Michelinovo zvezdico.
Iz Posilipa se vidijo Capri, Vezuv, polotok Sorrentino. Vhod v restavracijo je na strehi, jedilnica je štiri nadstropje nižje na plaži. Toda kuhinja ni le morska. Tukaj se tradicija in inovacija brez sramu srečujeta prav tako kot ”ragu e mare”, torej morske jedi, ki pa jih ni strah mesnih dodatkov. Ambient je podrejen razgledu in okusom. Zvečer je tema, da komaj vidiš do krožnika. Dobro pa se vidi velika kuhinja izza steklene stene. Kuharjev je več kot gostov. Posamezne jedi stanejo od 20 do 40 evrov, opisani meni pa 120 evrov. Ena mišelinka je zaslužena.
RAD DOBRO JEM:
Rossiello
Klasična kuhinja Kampanije z vrhunskimi sestavinami, kot so dnevno sveže ribe in morski sadeži, artičoke, jajčevci, paradižniki, grah in sadje iz lastnega vrta. Odlična vinska karta in veličasten panoramski pogled na neapeljski zaliv.
Via Santo Strato
+39 081 769 1288
www.ristoranterosiello.it
zaprto v sredo
Antica Pizzeria da Michele
Kot ustreza rojstnemu kraju pizze, najdemo v Nepaelju zgodovinske in ikonične picerije, med njimi tudi Pizzerio da Michele. Leta 1870 jo je odprl Salvatore Condurro in še vedno jo vodi družina Condurro. Izbira je preprosta, pizza Marinara s paradižnikom, origanom in česnom ter pizza Margherita s paradižnikom, baziliko in česnom. Seveda pa na obeh ne manjka obvezna mocarela.
Via Cesare Sersale 1
+39 081 553 9204
www.damichele.net
odprto od 11. do 23. ure
La Masardona
Najboljša ocvrta pizza!
Via Giulio Cesare Capaccio 27
+39 081 281057
odprto od 7. do 16. ure
zaprto v nedeljo
Na majhni modri tendi piše Friggitoria, pod tem pa Masardona. Tako so klicali prababico Anno Manfredi, ki je tukaj 1945 odprla friggitoriao in rosticcerio. V majhni notranjosti je gneča pred velikim kotlom, v katerem v vročem olju mladi in nasmejani kuhar Cristiano Piccirillo vrti okroglo, napihnjeno testo. Zunaj se ustavljajo mopedi, za avtomobile so ulice tukaj preozke, turisti peš sem ne najdejo.
Da Michele, Neapelj
Zadnje urejanje: 7. januarja 2016Dolgo sem upal, da bom našel najboljšo pico na svetu. Dokler nisva vstala ob petih in 1100 kilometrov daleč pila kapučine ter jedla zanič tople sendviče autogrilla, da sva prišla na večerjo, za katero sva se morala postaviti v dolgo vrsto. Pizza je neapeljska, torej mora biti najboljša tam, kjer…
MIMOJEDE:
Friggitoria Vomero
Tradicionalni neapeljski fastfood. Fritirani slani in sladki krofi, krompirjevi kroketi (Panzarotti), riževe kroglice (Arancini), jajčevci…
Via Cimarosa 44
+39 081 578 3130
zaprto v nedeljo
50 Kalò
Tudi pri pizzah se dogajajo spremembe in dokaz je Ciro Salvo, ki poleg klasične pizze Marinara ali Marherita ponuja tudi takšno z bučnim pestom ali bučnimi cvetovi in prisega na odlično oljčno olje ter perfektno testo.
Piazza Sannazzaro 201b
+39 081 19 20 4667
www.50kalo.it
Gino Sorbillo
V ozki ulici že od daleč prepoznate najbolj priljubljeno picerijo v starem delu mesta po dolgi vrsti ljudi, ki čakajo na mizo. Na jedilni karti lahko izbirate med 21 vrstami.
Via del Tribunali 32
www.sorbillo.it
zaprto v nedeljo
KAVARNE IN SLAŠČIČARNE
Pasticceria S. Capparelli
Ime je slovansko, recept je francoski, toda najboljša babà, okopana v rumu, je iz Neaplja! Zraven pa sfogliatella iz tankih listov hrustljavega testa, zloženih v školjko, ki se zvija kot jastogov rep, z nadevi, ki segajo od turistične nutelle do vrhunskih krem slaščičarskega mojstra Salvatora Capparellija.
ViaTribunali 325
+39 081 454310
www.salvatorecapparelli.com
zaprto v ponedeljek
Gran Caffè Gambrinus
Elegantno, zgodovinsko in veličastno – ter že 150 let neapeljska institucija za odlično kavo.
Via Chiaia1/2
+39 081 41 7582
www.grancaffegambrinus.com
Gay Odin
Ročno izdelane čokolade, pecivo in praline združujejo strast, predanost in spoštovanje tradicije. Več kot 200 letna tradicija.
Vico Vetriera 12
+39 081 41 7843
www.gay-odin.it
zaprto v nedeljo
Gelateria Bilancioni
Majhna sladoledarnica z odličnim ročno narejenim sladoledom. Brata Bilancioni sta svojo lastno kreacijo “L’Oro di Napoli” (janeževa zvezda, mandlji in zlati lističi) dala celo zaščititi.
Via Posillipo 238b
+39 081 769 1923
NAKUP:
Pignasecca
Najstarejša tržnica v Neaplju je pravi praznik za foodije. Kdor tukaj ostane lačen, si je sam kriv.
Via Pignasecca
vsak dan od 8 do 13. ure
SPANJE:
Hotel Exe Majestic
Hotel (4 zvezdice)se nahaja v elegantnem predelu Chiaia.
Largo Vasto a Chiaia 68
www.exehotels.co.uk
Hotel Miramare
Odličen hotel (4 zvezdice) ob morju v okraju Santa Lucia.
Via Nazario Sauro 24
www.hotelmiramare.com