Od pizze, ki ni le verace, temveč tudi fritta, do mišelink v mestu, kjer se življenje podnevi in ponoči odvija na ulici

Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger

Ko greš v Neapelj, pusti avto doma. Če nočeš, kot vsi naenkrat in iz vseh smeri, zapeljati v križišče, kot da vsem gori zeleno in ko te po levi in desni hkrati prehiteva vsaj petdeset mopedov. Ker ti v takšnem prometnem kaosu tudi taksi dosti ne pomaga, in čeprav je Neapelj ogromen, se vsaj v starem delu mesta peš daleč pride. Gre sicer še bolj gor in dol kot v Rimu, toda zato se neapeljsko življenje odvija na ulici, zato ti pogleda ne sme zakrivati marela turističnega vodiča pred teboj.

neapelj capparelli pasticceria baba

Začne se zjutraj v slaščičarni Pasticceria Capparelli, kajti ime je slovansko, recept je francoski, toda najboljša babà, okopana v rumu, je iz Neaplja! Zraven pa sfogliatella iz tankih listov hrustljavega testa, zloženih v školjko, ki se zvija kot jastogov rep, z nadevi, ki segajo od turistične nutelle do vrhunskih krem slaščičarskega mojstra Salvatora Capparellija.

neapelj ulice taralli

Za sprotno potešitev lakote na vsakem koraku skrbijo Tarallerie, s slanimi in sladkimi taralliji, majhnimi prstani, neapeljskimi prestami, najprej kuhanimi, nato pečenimi piškoti, ki se tako radi potapljajo v sladko vino. Za večjo lakoto pa so na vsakem vogalu Tripperie, da ugotoviš, kje pripravljajo boljše vampe, v Firencah ali Neaplju. Ko je zraven pane cafone, neapeljski kmečki kruh iz kislega testa, gre zmaga na jug.

Toda v Neapelj ste prišli zaradi pizze! Ker je picerij toliko in na vsaki piše verace, bo izbira težka, zato imamo rešitev. Najboljša neapeljska pizza namreč ni tista, zaradi katere ste prišli, temveč se imenuje – fritta, pa čeprav bodo verace-tradicionalisti zaradi tega jezni. Saj smo bili tudi mi, že pred leti, ko smo se ob petih zjutraj odpeljali tisočsto kilometrov daleč na večerjo na pizzo, pa nam po čakanju v dolgi vrsti z listki v Da Michele, kjer pizzo pečejo najdlje, že od 1870, ne margarite ne marinara nista bili najbolj všeč. Z dobro krono in odličnima paradižnikom in mocarelo, sicer, a z razmočeno, gumijasto sredico. Takrat smo spoznali, da najboljše pizze ni, ker vsak hvali le ”svojo” picerijo.

masardona zunaj 1

Fritta se, torej, ne peče, temveč cvre. Ni obložena, temveč napolnjena. Tudi testo je posebno. In je jed, ki je za reveže in bogate! Na majhni modri tendi piše Friggitoria, pod njim pa Masardona …

Posebno doživetje v Neaplju je tudi pitje kave. Ni le odlična (Kimbo, Toraldo) in ni le poceni (espresso 1 evro), je lahko tudi zastonj … Iz kavarn posebni nosači po majhnih trgovinah raznašajo kavo in medtem ko vam izmerijo obseg vratu za ročno izdelano srajco, vas pogostijo s kavo, ki vas drži pokonci še veliko prehojenih kilometrov po labirintih pristaniškega mesta.

Zvečer pa na plažo … Najboljšemu neapeljskemu chefu je ime Lino Scarallo, ustvarja v Palazzi Petrucci v zalivu Posilipo, od koder je razgled na Capri, Vezuv, polotok Sorrentino. Vhod v restavracijo je na strehi, jedilnica je štiri nadstropje nižje na plaži. ”Fantazija surovih rib” stane 40 evrov, toda za to se vsega morskega življa na velikem krožniku ne da prešteti. Chef je ribam, rakom, školjkam dodal le spretnost prezentacije. Preveč je, da bi nastala kompozicija, zato je izkušnja dobrodošla zaradi primerjave. Zdaj vem, da ga čez surovo iz Jadrana na naši strani ni. A tudi to, da veliko ne poznamo, ne lovimo in zato nimamo. Na koncu je mocarela, da očisti in osveži jezik in usta.

NAJVEČ SRČKOV:

Palazzo Petrucci
palazzo petrucci sladica2
Chef Lino Scarallo je leta 2006 odprl restavracijo z željo, da tradicionalne jedi posodobi in to mu je tudi uspelo. Danes je to najboljša restavracija v Neaplju, z 1 Michelinovo zvezdico.
Piazza San Domenico Maggiore 4
+39 081 552 4068
www.palazzopetrucci.it

V starem delu Neaplja, kjer je več cerkva kot hiš, je palača Petrucci, ki je pred desetimi leti dala ime restavraciji. Palazzo Petrucci s chefom Linom Scarallom je prva v Neaplju dobila Michelinovo zvezdico. Leta 2016 se je z ene zgodovinske lokacije preselila na drugo, iz centra mesta na plažo v zaliv Posilipo, v palačo Villa Donn’Anna. Še vedno z (eno) Michelinovo zvezdico.

Iz Posilipa se vidijo Capri, Vezuv, polotok Sorrentino. Vhod v restavracijo je na strehi, jedilnica je štiri nadstropje nižje na plaži. Toda kuhinja ni le morska. Tukaj se tradicija in inovacija brez sramu srečujeta prav tako kot ”ragu e mare”, torej morske jedi, ki pa jih ni strah mesnih dodatkov. Ambient je podrejen razgledu in okusom. Zvečer je tema, da komaj vidiš do krožnika. Dobro pa se vidi velika kuhinja izza steklene stene. Kuharjev je več kot gostov. Posamezne jedi stanejo od 20 do 40 evrov, opisani meni pa 120 evrov. Ena mišelinka je zaslužena.

RAD DOBRO JEM:

Rossiello
Klasična kuhinja Kampanije z vrhunskimi sestavinami, kot so dnevno sveže ribe in morski sadeži, artičoke, jajčevci, paradižniki, grah in sadje iz lastnega vrta. Odlična vinska karta in veličasten panoramski pogled na neapeljski zaliv.
Via Santo Strato
+39 081 769 1288
www.ristoranterosiello.it
zaprto v sredo

Antica Pizzeria da Michele
Kot ustreza rojstnemu kraju pizze, najdemo v Nepaelju zgodovinske in ikonične picerije, med njimi tudi Pizzerio da Michele. Leta 1870 jo je odprl Salvatore Condurro in še vedno jo vodi družina Condurro. Izbira je preprosta, pizza Marinara s paradižnikom, origanom in česnom ter pizza Margherita s paradižnikom, baziliko in česnom. Seveda pa na obeh ne manjka obvezna mocarela.
Via Cesare Sersale 1
+39 081 553 9204
www.damichele.net
odprto od 11. do 23. ure

La Masardona
Najboljša ocvrta pizza! 
Via Giulio Cesare Capaccio 27
+39 081 281057
odprto od 7. do 16. ure
zaprto v nedeljo

Na majhni modri tendi piše Friggitoria, pod tem pa Masardona. Tako so klicali prababico Anno Manfredi, ki je tukaj 1945 odprla friggitoriao in rosticcerio. V majhni notranjosti je gneča pred velikim kotlom, v katerem v vročem olju mladi in nasmejani kuhar Cristiano Piccirillo vrti okroglo, napihnjeno testo. Zunaj se ustavljajo mopedi, za avtomobile so ulice tukaj preozke, turisti peš sem ne najdejo.

Da Michele, Neapelj

Zadnje urejanje: 7. januarja 2016

Dolgo sem upal, da bom našel najboljšo pico na svetu. Dokler nisva vstala ob petih in 1100 kilometrov daleč pila kapučine ter jedla zanič tople sendviče autogrilla, da sva prišla na večerjo, za katero sva se morala postaviti v dolgo vrsto. Pizza je neapeljska, torej mora biti najboljša tam, kjer…

MIMOJEDE:

Friggitoria Vomero
Tradicionalni neapeljski fastfood. Fritirani slani in sladki krofi, krompirjevi kroketi (Panzarotti), riževe kroglice (Arancini), jajčevci…
Via Cimarosa 44
+39 081 578 3130
zaprto v nedeljo

50 Kalò
Tudi pri pizzah se dogajajo spremembe in dokaz je Ciro Salvo, ki poleg klasične pizze Marinara ali Marherita  ponuja tudi takšno z bučnim pestom ali bučnimi cvetovi in prisega na odlično oljčno olje ter perfektno testo.
Piazza Sannazzaro 201b
+39 081 19 20 4667
www.50kalo.it

Gino Sorbillo
V ozki ulici že od daleč prepoznate najbolj priljubljeno picerijo v starem delu mesta po dolgi vrsti ljudi, ki čakajo na mizo. Na jedilni karti lahko izbirate med 21 vrstami.
Via del Tribunali 32
www.sorbillo.it
zaprto v nedeljo

 

KAVARNE IN SLAŠČIČARNE

Pasticceria S. Capparelli
neapelj capparelli pasticceriaIme je slovansko, recept je francoski, toda najboljša babà, okopana v rumu, je iz Neaplja! Zraven pa sfogliatella iz tankih listov hrustljavega testa, zloženih v školjko, ki se zvija kot jastogov rep, z nadevi, ki segajo od turistične nutelle do vrhunskih krem slaščičarskega mojstra Salvatora Capparellija.
ViaTribunali 325
+39 081 454310
www.salvatorecapparelli.com
zaprto v ponedeljek

Gran Caffè Gambrinus
Elegantno, zgodovinsko in veličastno – ter že 150 let neapeljska institucija za odlično kavo.
Via Chiaia1/2
+39 081 41 7582
www.grancaffegambrinus.com

Gay Odin
Ročno izdelane čokolade, pecivo in praline združujejo strast, predanost in spoštovanje tradicije. Več kot 200 letna tradicija.
Vico Vetriera 12
+39 081 41 7843
www.gay-odin.it
zaprto v nedeljo

Gelateria Bilancioni
Majhna sladoledarnica z odličnim ročno narejenim sladoledom. Brata Bilancioni sta svojo lastno kreacijo “L’Oro di Napoli” (janeževa zvezda, mandlji in zlati lističi) dala celo zaščititi.
Via Posillipo 238b
+39 081 769 1923

NAKUP:

Pignasecca
Najstarejša tržnica v Neaplju je pravi praznik za foodije. Kdor tukaj ostane lačen, si je sam kriv.
Via Pignasecca
vsak dan od 8 do 13. ure

SPANJE:

Hotel Exe Majestic
Hotel (4 zvezdice)se nahaja v elegantnem predelu Chiaia.
Largo Vasto a Chiaia 68
www.exehotels.co.uk

Hotel Miramare
Odličen hotel (4 zvezdice) ob morju v okraju Santa Lucia.
Via Nazario Sauro 24
www.hotelmiramare.com