Od tradicionalnega bifeja s prekajenim mesom, kolinami in kuhano šunko, do najbolj svežih morskih specialitet v oštarijah nad mestom.

Kje je dobro na koncu Tržaške? Uroš Mencinger v kolumni v Večeru 20. 8. 2017

Včasih smo bili kuhani in pečeni v Trstu. Če pa so imeli rifle, superge in mortadelo samo na koncu Tržaške. Ni nam bilo mar za preteklost, zato je bil Trst naš, saj so na Ponterossu vsi govorili slovensko. V Trst se je hodilo iz vse Juge kot danes iz vseh novih balkanskih držav v Palmanovo.

A Trst je prelep, in res je bil včasih tudi naš, da bi ga pozabili, če zdaj v njem ni več ”naših” trgovin! Dovolite zato kulinaričnemu kritiku, da vam pove, kje se v Trstu dobro – kuha in peče.

Pojdite v Trst na kulinarični potep! Obvezno na kavo, a prej in potem še na toliko drugega, od strme vožnje s tržaškim tramvajem, do sprehoda po starem pristanišču, od tradicionalnega bifeja s prekajenim mesom, kolinami in kuhano šunko, do najbolj svežih morskih specialitet v oštarijah nad mestom, od trga Unità v centru do dvorca Miramare na robu Tržaškega zaliva.

Scabar je najboljša ribja restavracija, s kreativnimi jedmi, ki se enako zgledujejo po tradiciji z obeh strani meje kot po sodobni kulinarični razgledanosti. Nad Trstom, Via Erta di Sant’Anna 63. Za meso je tradicionalno, že 150 let, Suban, v predelu San Giovanni. Via Emilio Comici 2 d. Ferluga je enostavna oštarija na hribu visoko nad Trstom, s prekrasnim razgledom in lokalno kuhinjo po razumnih cenah. Via della Bellavista 12. Vsi vas bodo razumeli tudi slovensko.

Alla Voliga (Antipastoteca di mare) je sicer težko najti, parkiranje je skoraj nemogoče, a zato so tam le tisti, ki se ne ustrašijo vonja, ko odprejo vrata. To je namreč le tisto, kar ste že pozabili; preprosta morska kuhinja iz svežih sestavin, ki nastaja sproti in brez čira čara. Via delle Fornace 1. Še bolj preprosto je spodaj v centru, v Salumare. Trgovina, ribarnica, delikatesa, gostilna, stojnica, celo laboratorij, a vse morsko in ribje. Brez natakarjev, skupna miza na ulici, v notranjosti po principu prisedi in znajdi se. Via di Cavana, 13 a. Za mesni bife je v centru institucija Buffet da Pepi, tržaška klasika pri borzi, z dobro kvaliteto, kljub turistični gneči. Tudi kranjska klobasa, za prilogo kislo zelje, gorčica, hren in pivo. Via della Cassa di Risparmio 3. Da Giovanni je najstarejša gostilna z dušo in tradicijo Trsta. Enostavna vina iz soda in ogromna mortadela so njen zaščitni znak. Via San Lazzaro 14 b.

Za žejo je obvezen Gran Malabar. Prava tržaška institucija z odličnimi lokalnimi in tujimi, tudi našimi, vini. Piazza San Giovanni 6. Sicer pa najprej postojte že na Opčinah, kjer je v Caffe Vatta vedno polno, vedno odlična kava, vedno velika izbira mehurčkov in lokalnih, tudi slovenskih, vin na kozarec. Sladic se je težko ubraniti. Via Nazionale 38, Opčine. V Trstu je tradicionalno in sladko že od leta 1848 v Caffe Eppinger. Via Dante Alighieri 2. Pasticceria la Bombonniera je zadnja ohranjena secesijska slaščičarna, kjer pečejo slaščice v originalni peči na drva iz leta 1850. Via Trenta Ottobre 3.

Ker pa, vem, brez nakupovanja ne gre, so lani odprli Eataly, ki je italijanska trgovina-tržnica-gostilna-knjigarna-vinoteka s konceptom vrhunske kulinarike. Riva Tommaso Gulli 1. Bolj tržaška pa je za delikatese, mesnine, testenine, olja, balzamične kise in okrog 300 vrst različnih sirov iz regije in drugih italijanskih pokrajin Antica Bottega del Gusto. Via delle Torri 1. Ogled rib je v Pescheriji Grassili. Via Giosuè Carducci 32.

Imajo, torej, toliko in tako dobro, da bi bil lahko Trst spet naš!

NAJVEČ SRČKOV:

RISTORANTE SCABAR
scabar soparjene predjedi3
Odlična ribja restavracija, kreativne jedi, ki se enako zgledujejo po tradiciji z obeh strani meje kot po sodobni kulinarični razgledanosti. Foto zgodba iz Scabarja je tukaj.
Via Erta di Sant’Anna 63
+39 040 810368
www.scabar.it
zaprto v ponedeljek in torek

RAD DOBRO JEM:

NERO DI SEPPIA
Moderna in prijazna ribja restavracija z lokalnimi ribami in lokalnimi vini.
Via Luigi Cadorna 23
+39 040 301377
www.trattorianerodiseppia.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek

ANTICA TRATTORIA SUBAN
Gospod Suban je gostilno odprl pred 150 leti z denarjem, ki ga je priigral v igrah na srečo na Dunaju. Ta tradicionalna gostilna v predelu San Giovanni ponuja predvsem lokalne mesne specialitete.
Via Emilio Comici 2 d
+39 040 54368
www.suban.it
zaprto v torek

OSTERIA FERLUGA
Enostavna ošterija na hribu visoko nad Trstom, s prekrasnim razgledom in brezhibno lokalno kuhinjo po zelo razumnih cenah.
Via della Bellavista 12
+39 347 139 6133
zaprto v torek

ANTIPASTOTECA DI MARE ALLA VOLIGA
Voligo je zelo težko najti, parkiranje je skoraj nemogoče in ko boste že pred krčmo, boste prepričani, da v tej hiši že deset let nihče ne živi, saj so jo pred petimi leti porušili… Toda, odprite vrata in se ne ustrašite vonja, v katerega se zaletite. To je zgolj tisto, kar ste že pozabili; preprosta morska kuhinja iz svežih sestavin, ki nastaja sproti in brez čira čara. Več …
Via delle Fornace 1
+39 040 309606
zaprto ob ponedeljkih, v nedeljo brez večerje

Alla Voliga

Zadnje urejanje: 2. februarja 2017

To je tisto, kar ste že pozabili; preprosta morska kuhinja iz svežih sestavin, ki nastaja sproti in brez čira čara. Če v Trstu zmagaš na Dnevu sardonov, to velja več, kot če bi v Michelinu dobil drugo zvezdico, v Gamberu Rossu pa tretje vilice. In morska Antipastoteca v ozki ulici…

MIMOJEDE:

SALUMARE
Trgovina, ribarnica, delikatesa, gostilna, stojnica, celo laboratorij, a vse morsko in ribje, strokovnjaki za dimljenje in sušenje (polenovka) rib. Polenta z bakalarjem, polenta s sipo na golaž, kruhki z raznimi namazi. Brez natakarjev, skupna miza na ulici, v notranjosti po principu prisedi in znajdi se. V vseh jezikih, le v slovenščini ne. V hladi vitrini in na policah kulinarični izdelki, ki se jih ne da dobiti niti v specializiranih trgovinah. Pozor, dopoldan in zvečer, vmes je od 15. do 19. ure počitek.

Via di Cavana, 13 a
+39 040 322 9743
www.salumare.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek

BUFFET DA PEPI
Klasika v centru pri borzi, z dobro kvaliteto, kljub turistični gneči. Izključno mesne jedi, kuhani goveji jezik, prekajeno meso, kranjska klobasa, za prilogo kislo zelje, gorčica, hren in pivo.
Via della Cassa di Risparmio 3
+39 040 366858
www.buffetdapepi.it
zaprto v nedeljo

DA GIOVANNI
Najstarejša gostilna z dušo in tradicijo Trsta. Enostavna vina iz soda in ogromna mortadela so njen zaščitni znak.
Via San Lazzaro 14 b
+39 040 639396
www.trattoriadagiovanni.com
zaprto v nedeljo

VINSKI BARI

GRAN MALABAR
Prava tržaška institucija z odličnimi lokalnimi in tujimi vini, 600 do 700 etiket, prijazno osebje.
Piazza San Giovanni 6
+39 040 636226
zaprto v nedeljo

LE BOLLICINE
Elegantna restavracija in vinski bar z obširnim vinskim listom, na katerem najdemo tako klasična vina kot svetovno znane šampanjce.
Piazza S.Antonio Nuovo 2 a
+39 040 771041
www.le-bollicine.it
zaprto v nedeljo in ponedeljek

VINERIE PIRONA
Mali vinski bar v beneškem stilu blizu Piazze Hortis, predvsem lokalna vina.
Via dell’Annunziata 6
+39 040 322 9353

CAFFE VATTA

Obvezen postanek na Opčinah, vedno polno, vedno odlična kava, vedno velika izbira mehurčkov in lokalnih, tudi slovenskih, vin na kozarec. Sladic se je težko ubraniti.
Via Nazionale 38, Opicina
+39 040 246 1354
zaprto v ponedeljek

KAVARNE IN SLAŠČIČARNE

CAFFE EPPINGER
Zgodba slaščičarne se je pričela že leta 1848, ko se je češka družina Eppinger preselila v Trst in pričela s proizvodnjo bonbonov, karamele, konfetov.
Via Dante Alighieri 2
+39 040 637838
www.eppingercaffe.it
zaprto v nedeljo

CAFFE SAN MARCO
Legendarna kavarna književnikov z zanimivim interierjem in knjigarno.
Via Cesare Battisti 18
+39 040 064 1724

PASTICCERIA LA BOMBONNIERA
Zadnja ohranjena secesijska slaščičarna, kjer pečejo slaščice v originalni peči na drva iz leta 1850.
Via Trenta Ottobre 3
+39 040 632752
www.pasticcerialabomboniera.com
zaprto v ponedeljek

NAKUP

EATALY
Italijanska trgovina-tržnica-gostilna-knjigarna-vinoteka s konceptom vrhunske kulinarike se nahaja na tržaški rivi. Več …
eataly trst 5Riva Tommaso Gulli 1
+39 040 246 5701
www.eataly.net/it_it/negozi/trieste/

ANTICA BOTTEGA DEL GUSTO
Majhna delikatesa z odlično ponudbo izbranih mesnin, testenin, olj, kaviarja, balzamičnega kisa (do 100 let starega) in okoli 300 vrst različnih sirov iz regije in drugih italijanskih pokrajin.
Via delle Torri 1
+39 040 631820
http://www.villanovich.com
zaprto v nedeljo

PESCHERIA GRASSILI
Velika ribarnica v centru, zelo obiskana zaradi ugodnih cen in izvrstne ponudbe svežih rib.
Via Giosue Carducci 32
+39 040 630300
www.pescheriagrassili-tireste.com

Italija tudi v Trstu Eataly

Zadnje urejanje: 23. januarja 2017

Na tržaški rivi 34. italijanska trgovina-tržnica-gostilna-knjigarna-vinoteka s konceptom vrhunske kulinarike – Deset Eataly zapovedi Dvanajst let so v Trstu razmišljali, s kakšno vsebino obogatiti obalo v središču mesta. V mestni marini so bila nekoč skladišča in potniški terminali, sedaj pa so muzeji in od danes – Eataly! To, kar je…

SPANJE

GRAND HOTEL DUCCHI D’AOSTA
Prvi naslov za spanje, v samem centru, z zgodovino in simpatično patino.
Piazza Unità d’Italia 2/1
+39 040 760 0011
www.grandhotelduchidaosta.com

L’ALBERO NASCOSTO
Izjemno očarljiv boutique hotel  s samo 10 sobami, nedaleč od Piazza Unita.
Via Felice Venezian 18
+39 040 300188
www.alberonascostotrieste.com

URBAN HOTEL DESIGN
Hotel v živahnem središču Trsta združuje sodoben slog z eleganco, vrhunsko pohištvo in urbana umetniška dela.
Androna Chiusa 4
+39 040 302065
www.urbanhotel.it