To je tisto, kar ste že pozabili; preprosta morska kuhinja iz svežih sestavin, ki nastaja sproti in brez čira čara.

Če v Trstu zmagaš na Dnevu sardonov, to velja več, kot če bi v Michelinu dobil drugo zvezdico, v Gamberu Rossu pa tretje vilice. In morska Antipastoteca v ozki ulici Fornace, preprosta ribiška krčma sredi hriba pod gradom svetega Justa (San Giusto), je zmagala že dvakrat!

Zato Ruby Surian svetuje: “Znani smo po ribji juhi!”, Gianni Dobrilovic pa v kuhinji že polni dva krožnika. V enem je ribja juha iz sardonov, skuše, tuna, s česnovim kruhom in polento, v drugem ribja juha iz pedoč , s krompirjem in fižolom. Obe sta gosti; morja, okusov, užitka. Skodele so polite čez rob, peteršilj je zadnji ščep, kruh se utaplja, olivno olje prekriva površino. Toda zmagajo tisti, ki jim uspe uživati ob tej “hrani za reveže” čim dlje. Vsi drugi pa si naročijo še … Zato pa je antipastoteca, z obiljem hladnih in toplih predjedi, brez velikih prvih in drugih, brez mesa, brez buteljk, brez kravat, brez visokih cen.

Voligo je zelo težko najti, parkiranje je skoraj nemogoče in ko boste že pred krčmo, boste prepričani, da v tej hiši že deset let nihče ne živi, saj so jo pred petimi leti porušili… Toda, odprite vrata in se ne ustrašite vonja, v katerega se zaletite. To je zgolj tisto, kar ste že pozabili; preprosta morska kuhinja iz svežih sestavin, ki nastaja sproti in brez čira čara.

Četudi ne boste naročili, se bo gospodar zmotil in vam prinesel antipasti krožnik, z vsem, kar premore. To pa je več in neprimerno boljše od vsega, kar ste doslej spoznali za dvakrat višjo ceno. Ruby ribe cvre in valja po moki, na krožnike jih polaga z glavo in vsemi kostmi, nobena ni večja od majhnega krožnika in vsaka ima za družbo le pogreto polento. Toda, ne le, da je celo ta polenta specialiteta hiše, še vino, ki je le domače in brez pecljev, se vam bo zdelo dobro. Če le, oprostite, niste snob.

Ko je vse kič, sploh ni več kič. Zavese Male morske deklice, plastični raki, posušene zvezde in školjke, stara mreža, električni svečniki, vrše, ventilatorji, predvsem pa časopisni spomini.

 

Za člane Šole okusov:
Potep: Trst

 

Antipastoteca di Mare alla Voliga
Via delle Fornace 1, Trst
+39 040 309606
zaprto ob ponedeljkih, v nedeljo brez večerje

 

Tags: , , , , , , , , ,