Poletna nedelja na domačem vrtu
-
Priprava
Poletje. Vroče. Nedelja. Na radiu že ves dan ponavljajo isto opozorilo: ”Več-kilometrski zastoji na primorski avtocesti …” Zato je doma lahko še lepše. In tudi morsko!
Velike kozice že nekaj časa v zamrzovalniku čakajo na svoj dan. Jakobove pokrovače rezervirajte v ribarnici že nekaj dni prej, skupaj s hobotnico. Za priloge je tržnica v soboto najboljše založena.
Trije hodi so za poletno kosilo dovolj. Morski jedilnik je izbran zato, da ni potrebno že popoldan (po mesu) spat … Tako ostane dovolj časa za popoldanski sprehod in večerno tekmo.
Dan prej: tržnica in ribarnica; rožmarinova krema; testo za bageto.
vrt priprava mizeodAvtor slike: UME -
Aperitiv: limete, ingver, meta
Začeti v vročini za kosilo z alkoholnim aperitivom, ni smotrno. Dovolj bo rose (Batič, polsuh, 2014) ob hobotnici.
Limonada iz limet, s sokom nastrganega svežega ingverja in šopkom sveže mete z domačega zeliščnega vrta. Osveži in še dodatno pospeši apetit. Z njo lahko nadaljujete tudi ob prvi jedi.
limetinada ingver metaodAvtor slike: UME -
Morje, kumara, paradižnik, lubenica
Igra barv, tekstur in okusov. Atraktivna začetna jed, ki jo boste ponovili tudi ob bolj svečanih priložnostih in ne le poleti na vrtu. Sestavine so vedno na voljo, če le poznate telefonsko številko dobro založene ribarnice. Paradižnikov sok na policah trgovin pa tudi ne bo pretežko najti.
Zato je lubenica presenečenje. Prihodnjič jo boste zamenjali z drugim sočnim in svežim sadjem. Granatno jabolko? Rdeči ribez? Ali pa zeleno jabolko? Vedno je kaj!
Jed z več plastmi in nivoji. Zaradi pestrosti tekstur je v vsakem grižljaju novo spoznanje. Zato doma pečena bageta. Da krožnika ne bo potrebno pomivati!
ocvrta jakobinka kozica kumarični rezanciodAvtor slike: UME -
Pečena hobotnica iz terana
Ni dober vsak teran, temveč le najboljši! Tudi hobotnica je najboljša lošinjska. In ne vsako korenje, temveč vijolično. Bi kdo še solato? Saj je že zraven – iz nje je omaka!
Hobotnico skuhate v teranu, na koncu jo le ”oživite” v vročem olju. Za kontrast smo dodali še sveže lisičke. Izberite le majhne, ker so najbolj čvrste, ker najbolj dišijo in ker ste se tudi s krompirjem in korenjem potrudili, da kocke niso večje od pol centimetra. Takšna jed je sveže-gotova v nekaj minutah. Gostje sploh ne bodo opazili, da vas ni, le rose jim pravočasno natočite.
pečena hobotnica iz teranaodAvtor slike: UME -
Rožmarinova krema
Ne, to ni panakota, čeprav ji je malo res podobna. A zato je krema, ker se prav nič ne trese in sploh nima okusa po smetani. Ker je kosilo morsko, je takšna, rožmarinova, tudi sladica. Ker pa smo doma, so na vrtu že zrele maline, na tržnici ponujajo robide, ob cesti pa borovnice. Lahkotno-sladek konec poletnega kosila na domačem vrtu, ki si ga tudi poletna nevihta ne bo upala zmotiti.
rožmarinove krema z jagodičevjemodAvtor slike: UME