Rad Dobrojem: junij, 1. – 5.

 • Beluši in praženec s pehtranom

  Preveč pršuta, salam, pancete, sira in kruha sinoči? Preveč mesa in škroba za kosilo? Preveč hrane, nasploh, minule dni? Malo čiščenja vsake toliko ni nikoli odveč. Kdor se posti in torej zdrži čisto brez, je junak, drugi pa vsaj malo pritisnemo na zavoro. Beluši, torej beli, opravijo svoje, da se o tem širi vonj še jutri, zato tokrat na njih ne bo težkih, jajčnih in maščobnih omak, temveč le kosem masla v vrečko za sous vide (20 minut na 88 stopinjah, če so debeli, sicer zadošča že 15 minut) in malo soli, zraven pa praženec, ki se v pečici napihne, v ponvi pa obarva. Zelišča v njem so stvar navdiha in ponudbe, toda pehtran je v vsakem primeru visoko na spisku želja.

  Recept je tukaj.

  beluši in šmorn s pehtranom
  od
  Avtor slike: UME
 • Skutni cmoki, jagode in rabarbara

  Ljubezen med jagodami in rabarbaro je vzorčna! Tako srečnih je malo skupaj. Še posebej, ko je rabarbara tako vroče marinirana, jagode pa nato tako hladno. Idealno sožitje sladkorja in kisline, svežine in žmohtne globine. V slednjo se zdrobovi cmo(č)ki dobesedno potopijo, saj jih ni strah, da bi se preveč zmočili. Drobtine so okrepljene z mandlji, tako kot so jagode z meliso. Če je bila pred tem juha, si lahko naložite tri.

  Recept je tukaj.

  skutni cmoki jagode rabarbara
  od
  Avtor slike: UME
 • Artičoke z žara in parmezan

  Ko so artičoke tako mlade, jih je potrebno le dobro obrezati. Brez milosti! Potem pa je vse gotovo v nekaj minutah. Kuhanje z limono, pečenje na žaru (5 do 7 minut) in posipavanje, ki ustvari omako, da si je tako prijetno oblizovati prste.

  Za prilogo, čeprav ne z žara, priporočamo krompirjev pire. Zato, ker je tudi česen še mlad in se tako rad valja v vročem olivnem olju, ki ga je potrebno le še preliti preko pireja. S skledo solate se lahko pred takšno usklajeno akcijo obeh – on ob žaru, ona ob pireju – skrijejo največji, najdražji in najboljši kosi mesa!

  artičoke žar
  od
  Avtor slike: UME
 • Chia puding in jagode

  Zvečer greš spat in zatisneš oči z mislijo na – zajtrk. Kolikokrat na teden se vam to zgodi? Namočite, torej, chia semena že zvečer, da vas bo zjutraj pričakal zdrav puding.

  Ta recept izkorišča prav to nočno delo možganov. Lačne sanje se spremenijo v prijeten sen, v katerem kar čutite, kako se chia semena mehčajo in mehčajo in mehčajo in mehčajo … Lahko noč! In dober tek s pudingom, ki je to le po strukturi, in jagodami, ki so prav zdaj najbolj sladke in sočne. In kako je zdravo: chia semena so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, vsebujejo beljakovine, prehranske vlaknine, fosfor, mangan, kalcij, kalij in natrij.

  Recept je tukaj.

  chia puding in jagode
  od
  Avtor slike: UME
 • Miznon, Dunaj

  Mimojede v izraelskem street foodu pod streho beisla v centru Dunaju – več o ratatuillu v pita kruhu, sploščeni jagnječji pleskavici in zažgani cvetači je tukaj.

  miznon dunaj pita ratatuille
  od
  Avtor slike: UME
 • Belušev karpačo

  Ko so beluši tako sveži, da so bili zjutraj še v zemlji, jih je škoda kuhati. Le tanko jih nalistajte in bogato marinirajte.

  Recept je tukaj.

  belušev karpačo
  od
  Avtor slike: UME
 • Čokoladni puding

  Francozi mu pravijo moelleux au chocolat. Pri nas, kjer je postal že stalnica ambicioznih restavracij, je bil včasih še narastek, zdaj pa je vedno bolj fondant. Zato je naš ”le” čokoladni puding. Toda gotov je v pol ure in sredica je garantirano tekoča. Pa še pistacije, ki ga naredijo hrustljavega sredi mehke čokolade.

  Recept je tukaj.

  čokoladni puding s pistacijo
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!