Izraelski street food pod streho beisla

Najbolj odpiljena dunajska gostilna? Street food pod streho beisla, ulična hrana sede, v družbi, na zabavi, ob glasbi in med praznimi gajbami piva. Le nekaj metrov stran od turističnih množic na Grabnu in okrog Štefanove cerkve, na vogalu Domgasse s Schulerjevo cesto, je Miznon najbolj nori dunajski street food, ki pa ga je še boljše jesti za pultom odprte kuhinje, iz katere ves čas kričijo vaša imena. Izraelska kuhinja na odštekan način, s ”prešanim” kebabom na kartonu, ratatuillom v pita žepkih in z zažgano cvetačo v ovijalnem papirju. Videti je, kot da so se mladinci pred desetimi minutami spomnili, da bi imeli gostilno. Le da so pred tem odprli že tri, v Tel Avivu in Parizu!

Ko iščete na Dunaju Mozartovo hišo, se ne pustite preslepiti turističnim pastem okrog Štefanove cerkve. Pojdite tja, kjer natakarji čez cesto sedijo na pločniku in jejo to, kar boste nato vi naročili. ”Kako ti je danes ime,” te vpraša blagajničarka, ko plačaš in začneš čakati, kako te bodo poklicali v mešanici hebrejščine, slovaščine in angleščine, poklicali med glasno glasbo v pop melosu bližnjega vzhoda.

 
miznon dunaj

 
Za eno mizo zvijajo, za drugo rolkajo, tretji so pripeljali celo ožjo in širšo družino, tukaj so Dunajčani in ves svet, Miznon pomeni kantina, prostor, kjer se srečuješ, pogovarjaš, prijetno imaš. Polna ni le cela ulica, temveč so natrpana tudi vsa okna. Na njih ima Miznon svojo shrambo – če vam je do zelene solate, vam prinesejo skledo, da si jo sami ”naberete”, na drugem oknu sta zanjo paradižnik in paprika, na tretjem feferoni in česen, na mizah pa še limone. Na polici ob vratih ves čas menjujejo topel pita kruh, da ga gostje namakajo v omake, na leseni steni ob kuhinji je jedilni list, ki ga tako nihče ne razume. Priti morate vsaj drugič, da boste jedli tisto, kar vam je bilo prvič tako všeč pri sosedih. Ko se bo stemnilo, bodo gostje zaplesali, toda, prosim, ne bodite preveč glasni, ker na oknu je napis: ”Zakonodajalec prepoveduje glasno govorjenje, petje in muziciranje na vrtu. Bodite, prosim, obzirni do sostanovalcev!” Zato bodo gostje v kratkih hlačah in pisanih tetovažah, ko se bo zdanilo, šli spat.

 
miznon dunaj

 
V pita kruhu: cvetača 6,50, ratatuille z jajcem in tahinijem 7, minutni steak 10,50, pita-burger z jajcem 11; na kartonu: sploščen jagnječji polpet 9,50, povožen krompir s smetano 6; vegansko: cela zlata cvetača 6; sladica: tatami 4 evre.

 


 

INFO

MIZNON
Schulerstrasse 4, Dunaj
www.facebook.com/miznonvienna/
odprto vsak dan od 12. do 23. ure

 

Tags: , , , , ,